Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske najoštrije osuđuje zlonamjerne tvrdnje pojedinih opozicionih političara u kojima se nipodaštavaju cjelokupni projekti rekonstrukcije, izgradnje i savremenog opremanja Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske zahvaljujući kojem je u našoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi napravljen ogroman i svima očigledan pomak u uslovima rada i zdravstvenih usluga za pacijente, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako navode, projektom rekonstrukcije i opremanja Centralnog medicinskog bloka i izgradnje Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske opremljene su moderne operacionione sale, centralna jedinica za sterilizaciju, savremeni centar za urgentnu medicinu, patologija itd., čime su značajno unapređeni uslovi za rad i stvoren moderan bolnički kompleks u kojem se izvode najzahtjevniji zahvati liječenja i dijagnostike.

“Na oko 60.000 kvadrata modernog kompleksa, po ugledu na najmodernije bolnice u svijetu, omogućen je novi koncept rada i stalno usavršavanje usluga za pacijente”, ističu iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Iz Ministarstva podsjećaju da je zahvaljujući projektu izgradnje i opremanja Južnog krila napravljena potpuno nova organizacija rada polikliničko-dijagnostičko-terapijskog centra na 18.000 kvadratnih metara zahvaljujući kojem su pacijenti koji dolaze na specijalističke preglede odvojeni od onih koji su u UKC Republike Srpske na hospitalizaciji.

“Specijalističke ambulante opremljene su modernom dijagnostičkom opremom, a među najvrednijom i najsavremenijom opremom su aparati poput PET/CT i SPECT/CT, koji se koriste za najpreciznije dijagnostifikovanje kod onkoloških, neuroloških ili kardioloških oboljenja”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske svjesno je značaja najveće zdravstvene ustanove koja svakodnevno bolnički zbrinjava više od 1.000 pacijenata iz cijele Republike Srpske i čiji zaposleni ulažu ogromne napore da i u ovim otežavajućim okolnostima pandemije virusa korona pruže zdravstvenu zaštitu za sve pacijente kojima je ona potrebna.

Podsjećaju da je Vlada Republike Srpske nedavno usvojila Informaciju o potrebnim sredstvima za finansiranje nabavke dodatne opreme, namještaja i potrošnog materijala neophodnog za početak rada Klinike za kardiohirurgiju, čime se stvaraju preduslovi da se u Republici Srpskoj po prvi put uspostavi klinika za najzahtjevnije hirurške zahvate iz oblasti kardiologije.

“Vlada Republike Srpske je usvojila i Informaciju o pokretanju procedure za djelimičnu sanaciju objekata Maternite i Klinike za infektivne bolesti JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, čime je planirana istovremena reorganizacija rada u objektima, pri čemu bi se realizovala ideja da se objedinjavanjem i sinergijom različitih grana medicine (npr. u objektu Maternite-ginekologija i akušerstvo, pedijatrija, dječija hirurgija, radiologija, hirurgija dojke, laboratorija) napravi organizacija rada koja će dovesti do značajnog unapređenja  zdravstvene zaštite žena i djece”, navode iz Ministarstva.

Podsjećaju da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Razvojnom bankom Savjeta Evrope (CEB), preduzima aktivnosti u cilju pripreme Projekta izgradnje, rekonstrukcije i opremanje psihijatrijskih ustanova u Republici Srpskoj.

“Projekat se radi upravo u cilju rekonstrukcije i sanacije postojećih objekata u građevinskom smislu ili izgradnje novih objekata za potrebe ustanova, kao i unutrašnje opremanje tih objekata i nabavku neophodne medicinske opreme. Sadašnji kapaciteti iziskuju rekonstrukciju oštećene ili privremene infrastrukture, osavremenjavanje u skladu sa modernim standardima (arhitektonski i funkcionalno) kao i uvođenje novih zdravstvenih tehnologija kako bi se povećao kvalitet i efikasnost usluga, a projekat će se realizovati uz izuzetno povoljnu kreditnu podršku Razvojne banke Savjeta Evrope. Konkretno, Klinika za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, novi objekat, planirano je da bude na lokaciji Paprikovac. Imajući u vidu sve gore navedeno, potpuno je nerazumljivo i krajnje degutantno da se uspješni projekti u zdravstvu, koji su očigledni i od kojih najviše koristi imaju upravo pacijenti, podrugljivim tonom dovode u pitanje pogotovo od strane onih koji za njih nisu ni najmanje zaslužni. Uprkos stalnim napadima i pokušajima da se obezvrijede napori i napredak u zdravstvenom sistemu, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske će nastaviti predano da radi za dobrobit svakog pacijenta u Republici Srpskoj i kroz ulaganja u izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih objekta bolnica i domova zdravlja i njihovo opremanje savremenim medicinskim aparatima i opremom”, naveli su iz Ministarstva.

Izvor: ATV