Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da slanje pisama i prijetnje nisu formula za uspjeh i ukazala na potrebu razgovora svih nivoa vlasti u BiH.

Cvijanović je istakla da je potreban ozbiljan dijalog, razgovor između svih nivoa vlasti u okviru BiH, posebno dva entiteta i predstavnika tri konstitutivna naroda, sigurna da se tada može doći do rješenja.

– Slati pisma i prijetiti nije formula za uspjeh. Nikada nije bilo i neće biti – rekla je Cvijanović, komentarušići pismo koje je državni sekretar Entoni Blinken uputio članovima Predsjedništva BiH.

Prema njenim riječima, to nije nikakva pokretačka snaga i nije nešto što može nekoga da podstakne ili da uplaši.

– Ovdje treba zauzeti sasvim jedan drugačiji kurs kad je u pitanju međunarodni faktor – smatra Cvijanović.

Ona je dodala da taj međunarodni faktor treba da razumije da u BiH postoje silni problemi, da postoji spremnost što se tiče Republike Srpske da se oni rješavaju i prevazilaze, da su ovdje još vrlo ozbiljni, osjetljivi politički trenuci gdje se pojedini narodi, i Hrvati i Srbi, bore za ono što im je ustav dao, a ne mogu nikako to da realizuju.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, pojasnila je, to su ustavne nadležnosti, a sa hrvatske strane legitimno predstavljanje.

– Mi te stvari treba da rješavamo unutrašnjim dijalogom, niti će nama pomoći niti odmoći bilo čije sankcije – naglasila Cvijanović.

Što se tiče stranaca i njihovog učešća, ona je ocijenila da bi ovdje bilo daleko bolje da su oni sastavni dio dobrih davanja, dobrih usluga da bi se ovdje mogli dogovoriti na unutrašnjem planu.

– Ovdje je suštinski važno da se mi pozabavimo da utvrdimo šta su naši prioriteti, vidimo kako možemo obezbijediti bolji ambijent i na koji način možemo živjeti jedni s drugima, jedni pored drugih da niko nikom ništa ne oduzima. To je sređena i zadovoljna država”, zaključila je Cvijanović.

Autor: RTRS