U Sarajevu se od 17. do 19. novembra održava Akademija o građanskom učešću, trodnevni događaj koji organizuje Savjet Evrope sa Evropskom asocijacijom za lokalnu demokratiju (ALDA), a koja ima za cilj da ojača interakciju između lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva i podigne svijest lokalnih vlasti o značaju učešća građana u procesima odlučivanja u BiH.

Pored predstavnika Grada Prijedora, na Akademiji su uzeli učešće i predstavnici ostalih lokalnih samouprava koje su, osim Prijedora, obuhvaćene projektom Link za saradnju i to iz Novog Grada, Kostajnice i Maglaja, kao i predstavnici partnerskih organizacija koje provode ovaj projekat, LDA Mostar i LDA Zavidovići.

“Grad Prijedor pokazao je primjere dobre prakse kada se radi o participativnoj demokratiji i uključivanju građana u procese donošenja odluka na lokalnom nivou, kada govorimo i o izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Na ovom događaju koji je od velike važnosti za nas, predstavnike lokalnih vlasti, imamo priliku da steknemo nova znanja i vještine o alatima kojima možemo da unaprijedimo još više naš rad, i da razmjenimo iskustva”, izjavila je Monja Kasalović, v.d. načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti, koja zastupa Grad Prijedor na Akademiji.

Izvor: prijedorgrad