Ministar privrede Kantona Sarajevo, Adnan Delić odredio je sastav VIP delegacije koju će voditi u Dubai na svjetsku izložbu EXPO 2020.

Sastav Delegacije BiH ,odnosno Kantona Sarajevo, pišu Vijesti.ba, je za rubriku vjerovali ili ne:

Osim ministra Delića, još putuju Denis Zvizdić, u svojstvu predsjavajućeg Parlamenta BiH, Elmedein Kokanović, delegat u Domu naroda FBiH, Alesandra Niklić, ministar prosvete Kantona Sarajevo, predsjendik Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto,ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, profesor sa privatnog fakulteta Vjekoslav Domljan, ministar turizma Federacije Bih Edita Đapo, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić dok će jedina dvojica iz Republike Srpske biti gradonačelnik Banjaluka Draško Stanivuković i poslanik u Parlamentu BiH i predsjednik SDS-a, Mirko Šarović.

Skandalozno je što delegaciju mahom čine svi predsjednici i predstavnici tzv. Trojke, stranaka u vlasti u Kantonu  Sarajevo, Denis Zvizdić koji je nedvano napsutio SDA i prešao u jednu od stranaka trojke – Za pravdu i red.

Šta u tom društvu rade Draško Stanivuković i Mirko Šarović kao jedini predstavnici Republike Srpske????

BiH se odlučila da ne finasira paviljon BiH na sajmu EXPO 2020 koja se održava u UAE ali je Kanton Sarajevo izdvojio čak četri miliona maraka za ove namjene.

Ministar ekonsomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, Staša Košarac ranije je ponovio da Kanton Sarajevo ni u jednom slučaju ne može finasirati niti predstavljati paviljon BiH na ovoj izložbi.

Sad je sve još skandaloznije što su Stanivuković i Šarović pristali da idu kao dio zvanične delegacije Kantona koji u Dubaju  glumi državu BiH.

Na to sve paviljon BiH ili čega god, još uvijek zjapi prazan iako je izložba otvorena prije nekoliko mjeseci.

U Kantonu Sarajevo i Federaciji vodi se ogorčena rasprava o potrebi da se troši novac građana Sarajeva za ove namjene.

Direktor portala AKTA, Azra Atagić Ćatović, danas je javno pitala gdje je nestalo četri miliona maraka  jer je Kanton Sarajevo objavio da će voditi 80 privrednika kao predstvanika BiH.

Ovih 80 privrednika nisu dio delegacije političara na čelu sa Stanivukovićem i Karić.

Maksimlani trošak po osobi, odlaska ovih privrednika u Dubaji,tvrdi ona, može koštati 120.000 maraka, gdje je ostatak novca pita se ona.

Atagić Ćatić trenutno se nalazi u Dubaiju, tvrdi da je štand BiH prazan te da bi tek trebao proraditi 05. decembra.

Podsjetila je da je Srbija na EXPU od prvog dana, da je predsjednika Aleksandara Vučića primo glavni Emir dok će delegaciju iz BiH primati trećerazredni političari.

Gdje su u ovom Stanivuković i Šarović?

Mogu će je da će obrazloženje biti promocija Banjaluke, reklo bi se tačnije promocija, Draška Stanivukovića.

Dalje razvijanje prijateljstva sa gradonačelnicom Sarajeva, Benjaminom Karić koja je, podsjećamo nedavno, otkrila spomenik žrtvama na Kazanima na kojem se ne zna ni ko su ubice ni koje nacionlanosti ubijeni.

O besmislu odlaska Mirka Šarovića ne treba trošiti riječi.

autor: Faktor, vijesti.ba  foto: FB