Ustavni sud BiH se, donoseći odluku o dopustivosti i meritumu nošenja brade pripadnicima Oružanih snaga BiH, nametnuo kao arbitar u vjerskom sporu među muslimanima, zastupajući tumačenje da je nošenje brade islamska obaveza i pravo iz čega proizilazi da oni koji je ne nose i nisu muslimani, ocijenio je stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

Galijašević je rekao da je odluka Ustavnog suda BiH da uvaži zahtjev predsjednika SDA Bakira Izetbegovića – antievropska i antiislamska.

– Ova presuda implicira da ni /predsjednik Turske Redžep Tajip/ Erdogan nije pravi musliman, kao što to nisu ni mnogi vjerski lideri u takozvanim islamskim zemljama, pa ni vjerski velikodostojnici BiH, kao i većina vjernika, koja svakog petka na džuma-namazu pokazuje svoje lice lažnih vjernika – bez brade – rekao je Galijašević.

On je naveo da su ustavne norme ispisivale strane sudije Angelika Nusberger iz Njemačke, Helen Keler iz Švajcarske i Ledi Bianku iz Albanije, uz konsultacije sa bivšim generalnim sekretarima SDA – Mirsadom Ćemanom i Seadom Palavrić.

Prema njegovim riječima, postoji više od četrdeset hadisa koji preporučuju razlikovanje muslimana od nemuslimana u različitim okolnostima i postupcima, ali priznati učenjaci nijedan od njih ne izdvajaju kao strogu obavezu.

– Na osnovu kojih onda, postavlja se pitanja, hadisa i šerijatskih zakona Bakir /Izetbegović/ nameće pravila zbog kojih Bošnjaci više neće ličiti na Evropljane i narode Balkana, nego na talibane, mudžahedine i vehabije? – pita Galijašević.

On je rekao da su ovi sistemi represivni prema vjerskim razlikama, negiraju njihovo postojanje i zabranjuju njihovo praktikovanje.

– Taj pristup je danas dominantan u islamskim zemljama zbog odsustva tradicije i prakse odvojenosti vlasti od religije – rekao je Galijašević i dodao da kada nema odvojenosti vjerskih od državnih propisa, ne postoji ni prostor za vjersku različitost i koegzistenciju, pa politički islam, islamizam i islamisti – prisvajaju za sebe pravo pozivanja na državu i Kuran, pravdajući politički i vjerski teror.

On je podsjetio da je malo ko mogao povjerovati u mogućnost raspuštanja zajedničkih Oružanih snaga BiH, kada je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio pokretanje političkog procesa napuštanja koncepta zajedničke odbrane.

– Tim prije, što su sa političkog, uglavnom antisrpskog Zapada, agresivno poručivali da oni neće dozvoliti da se, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, ponovo formira Vojska Republike Srpske – rekao je Galijašević.

On je dodao da je znakovita poruka stigla iz vrha NATO-a.

– Uprkos priznanju komandanta Eufora i mirovne operacije “Altea” da Ustav BiH ne poznaje zajedničku vojsku, na adresu manje od milion Srba poslata je prijeteća poruka. Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg je prijetnju izgovorio sa uvjerenjem čovjeka koji zna da stoji ispred organizacije koja slovi za najvećeg globalnog ubicu u ljudskoj istoriji – rekao je Galijašević.

Izvor: RTRS