U Ustavu BiH postoji član koji jasno kaže da sudije služe do navršene sedamdesete godine života. Ideja da protivustavno nastave raditi nakon navršenih sedamdeset godina života jasno pokazuje da su preostale sudije tog suda i njihovi strani mentori spremni da drastično kršeći Ustav BiH nastave njegovo zloupotrebljavanje protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i BiH u cjelini, rekao je za Glas Srpske pravnik Ognjen Tadić komentarišući preporuke Venecijanske komisije, koja je na sjednici održanoj 15. i 16. marta razmatrala koje korake može preduzeti Ustavni sud BiH kako bi se spriječila potpuna paraliza u njegovom radu.

Predložili su nekoliko koraka, među kojima su najbitniji – produženje mandata sudija nakon što napune 70 godina života i promjene u načinu glasanja – da se propiše da se odluke ubuduće donose većinom glasova prisutnih sudija, što znači da više neće biti nužno pet glasova, već četiri ili tri.

Prema riječima Tadića, sada se jasno vidi koliko je zapravo Republika Srpska bila iskrena i u pravu kada je tvrdila da svojim odlukama i stavovima želi da zaštiti BiH, Ustavni sud BiH i samu sebe od onih koji koriste ovo tijelo s ciljem rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Sve što stranci rade je prost pokušaj da pobjegnu od nedvosmislene pravne norme Ustava BiH koja kaže da Ustavni sud BiH ima devet članova, a bez čijeg poštovanja taj sud ne može vršiti ustavne nadležnosti. Kao i u svakom teatru apsurda, tako i u ovom, ova tragična predstava završiće tišinom, a posljednji u pozorištu ugasiće svjetlo – poručio je Tadić.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH Vitomir Popović navodi da Venecijanska komisija nije organ koji donosi obavezujuće odluke, već samo daje preporuke koje su često političkog karaktera.

Smatra da se time želi podržati ono na čemu Bošnjaci dugo insistiraju, a to je da ovaj sud donosi odluke prostom većinom u odnosu na broj prisutnih sudija koje glasaju. To u BiH, kako kaže, nije moguće, jer se do sada ovdje često pokazalo da je Ustavni sud organ koji hoće u potpunosti da rekonstruiše unutrašnju ustavnu strukturu i da promijeni politički poredak u BiH.

Autor: Glas Srpske