Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić rekao je da Ustavni sud BiH u kojem od sutra više neće biti nijednog sudije iz Republike Srpske u punom i pravnom kapacitetu više ne postoji i svojom judikaturom produkuje krizu u zemlji.

Lukić je rekao da judikatura Ustavnog suda BiH nije utemeljena ni na Ustavu BiH, a ni na pravilima o judikaturi ustavnih sudova.

– Ustavni sud sam ispisuje, dopisuje i prepravlja Ustav BiH i kaže da je Ustav i ono što nije i ono što ne može da bude. Sada je problem sastava Ustavnog suda vrh ledenog brijega brojnih problema u BiH, najprije, zbog pokušaja unitarizacije i centralizacije i negiranja srpskog i hrvatskog identiteta u istorijskom i političkom smislu – rekao je Lukić.

Radomir Lukić novi sudija Ustavnog suda RS
FOTO: FOTO: HERCEGTV/YOUTUBE/SCREENSHOT

On je ukazao da je legitimitet neophodan svakom državnom organu koji valjano ispunjava svoju funkciju, a da je legitimitet Ustavnog suda BiH bez sudija iz Republike Srpske upitan.

– Bošnjaci će reći da može, da uopšte nije važno da li su tu Srbi ili ne, da postoji kvorum i većina. To je njihov stav koji zagovaraju još od 1991. godine. Reći će da se bez Srba može donijeti odluka, proglasiti nezavisnost, a znamo do čega je sve to dovelo – rekao je Lukić.

On je ocijenio da Ustavni sud BiH pati od više teških bolesti od kojih se jedna pojavila sada kada sudija iz Republike Srpske Zlatko Knežević odlazi u penziju.

– Problemi Ustavnog suda BiH ne bi bili riješeni ni sa dvojicom sudija iz Republike Srpske jer je tamo uvijek obezbijeđena većina – rekao je Lukić.

Nema odluka bez konstitutivnih naroda

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kaže da je potpuno jasno da je donošenje odluka u Ustavnom sudu BiH bez sudija iz Republike Srpske plan za buduće funkcionisanje BiH, što je potrebno spriječiti dejtonskim pravilom da nema odluka bez konstitutivnih naroda i entiteta.

Nenad Stevandić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Kada su srpske sudije i bile u Ustavnom sudu BiH služile su smo za ukras da bi imali alibi za preglasavanje. Sada više ne postoji nikakav alibi – rekao je Stevandić.

On je istakao da pravila ne važe jedino u Ustavnom sudu i Kancelariji OHR.

– Visoki predstavnik nema nikakav legitimitet, a u Ustavnom sudu, koji nije ustavna kategorija i ne postoji zakon o Ustavnom sudu, nema više nijednog Srbina – rekao je Stevandić.

On je poručio da je bitno sačuvati ono što Republici Srpskoj pripada Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to je pravo da odlučuje i pravo da drugi ne odlučuju o njoj.

Strane sudije zamijeniti domaćim

Pravnik Ognjen Tadić podsjeća da će do 2026. godine prestati mandat svim sadašnjim sudijama Ustavnog suda BiH, te da je, ako u ovoj zemlji ima razuma, potrebno usvojiti zakon kojim bi strane sudije bile zamijenjene domaćim i kojim bi bio utvrđen postupak pred tim sudom koji nije podložan bilo čijoj samovolji, pa makar se radilo i o samim sudijama.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

– Time bi se prekinule zloupotrebe Ustavnog suda bilo da se radi o političkim ili koruptivnim zloupotrebama. To je na kraju krajeva i uslov vezan za EU integracije – naglasio je Tadić.

On je podsjetio da više od dvije decenije trojica predsjednika SDA, a uz njih i drugi koji su se poveli njihovim lošim primjerom, ruše Dejtonski mirovni sporazum preko većine u Ustavnom sudu BiH koju su uglavnom činile strane sudije sa sudijama koje je delegirala SDA.

– Ta antidejtonska aktivnost toliko je dobila maha, a njeni inspiratori toliko su se zanijeli u tome, da su se procesi potpuno izmakli kontroli i sve je krenulo u pravcu ugrožavanja i samog mira u BiH – rekao je Tadić.

On je naveo i da je Republika Srpska učinila jedino što je mogla – opozvala je svoje predstavnike iz Ustavnog suda BiH, uskraćujući mu time legitimitet, te donijela zakon kojim se odluke krnjeg suda ne primjenjuju.

Podsjećamo, sudija Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević od sutra zvanično ide u penziju tako da u toj pravosudnoj instituciji više neće biti nijednog sudije iz Republike Srpske.

Krajem 2022. godine mandat je istekao sudiji Miodragu Simoviću, a Narodna skupština Republike Srpske nije imenovala nove sudije.

Rukovodstvo Srpske smatra da nema smisla imenovati nove sudije koje bi opet bile preglasavane i time davati legitimitet Sudu.

Trenutno u sudu je ostalo šest od devet sudija, dvoje bošnjačkih, jedan hrvatski i troje stranih sudija iz Albanije, Njemačke i Švajcarske.

Autor: SRNA/Srpskainfo