Ustavni sud BiH jedna je od poluga za centralizaciju zemlje na neustavan način i zbog toga bošnjački političari ne žele da se odreknu stranih sudija i visokih predstavnika, rekla je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, gostujući u programu Radija Republike Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da je Ustavni sud BiH u praksi pokazao da, umjesto da štiti Ustav i ustavna rješenja, u stvari kreira nova ustavna rješenja.

– Ovaj sud zaobilazi redovne procedure kojim bi trebalo doći do promjene Ustava, ali o tome nema saglasnosti – rekla ona.

Cvijanovićeva je naglasila da u takvoj situaciji zvaničnici Republike Srpske i njeni predstavnici u zajedničkim institucijama BiH moraju da štite ustavni kapacitet Srpske, ali i BiH.

– Ustavni sud BiH jedna je od poluga za centralizaciju BiH na neustavan način i zbog toga bošnjački političari ne žele da se odreknu stranih sudija i visokih predstavnika. Oni uopšte ne žele se odreknu stanih sudija, jer su oni poluga za centralizaciju, umjesto za očuvanje decentralizovane strukture BiH. Oni ne žele da se odreknu ni visokih predstavnika – rekla je ona.

Govoreći o najavi Kristijana Šmita da će nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona BiH ukoliko to ne usvoji Parlamentarna skupština BiH, Cvijanovićeva je rekla da nije normalno da neko nameće rješenja, već da to treba da bude stvar dogovora domaćih institucija.

– Izbornim zakonima se bavimo godinama, a nametanja nije moguće prihvatiti, jer to nije normalno u demokratiji. To je stvar političkog dogovora, a ovdje se to tretira time što Šmit prijeti kako će on to nametnuti. To je neki dio koji su oni nazvali paket integrtiteta, vezano za Izborni zakon, pri čemu, opet, ne rješavate neka pitanja koju su delegirana od ozbiljnih političkih igrača, kao što je, recimo, HDZ tražio određene stvari – navela je Cvijanovićeva.

Komentarišući mogućnost nametanja odluke o tzv. državnoj imovini, Cvijanovićeva je istakla da bi takvom odlukom bila degradirana BiH, njene institucije, ali i evropske integracije.

Ona je podsjetila da imovina po Ustavu nije navedena kao nadležnost BiH, odnosno da pripada entitetima koji imaju svoja ustavna prava.

– Prema tome, da biste ostvarili svoja ustavna prava, morate da imate svoje funkcije u rukama, a te funkcije su, između ostalog, upravljanje imovinom – zaključila je Cvijanovićeva.

Komentarišući sudski proces pred Sudom BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, Cvijanovićeva je ocijenila da se radi političkom procesu koji će još više razjediniti odnose u BiH.

Autor: RTRS