ПРИЈЕДОР, 10.ДЕЦЕМБРА /СРНА/- У организацији Удружења за очување традиције Приједор вечерас је у сали градског позоришта одржано "Вече Душка Радетића“.

U organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor, večeras je u prijedorskom pozorištu održano veče posvećeno Dušku Radetiću, Prijedorčaninu koji je bio vrhunski harmonikaš, kompozitor, aranžer i pedagog, te osnivač jednog od najboljih seksteta narodne muzike u bivšoj Јugoslaviji.

Radetić je bio urednik muzičke redakcije i muzičke produkcije za narodnu muziku Radio-televizije Beograd koji je za produkciju gramofonskih ploča snimio brojne kompozicije sa vrsnim interpretatorima.

Direktor Udruženja za očuvanje tradicije Željko Šormaz izjavio je da je ovo prilika da se Radetićevo djelo “izvuče” iz zaborava i predstavi sugrađanima, ističući da je njegovo ime ostavilo veliki trag u kulturi.

U programu su, osim članova Udruženja, učestvovali članovi Beogradskog omladinskog narodnog orkestra kojim rukovodi Slavko Mitrović.

– Oni su oformili sekstet za večerašnju priliku napravljen po uzoru na čuveni sekstet Dušana Radetića. Kuriozitet je to što je Radetić bio jedini Prijedorčanin u tom sekstetu, a i u večerašnjem sekstetu ima jedan Prijedorčanin, naš Marko Banjac, koji je član ovog narodnog orkestra iz Beograda – rekao je Šormaz.

Mitrović je istakao da malo ljudi zna da je Radetić u Beogradu vodio čuveni sekstet u kome su, između ostalih, svirali Boki Milošević, Miodrag Јašarević i Branimir Đokić.

– On je ostavio zaista vredna dela u arhivi Radio Beograda koja su i dan-danas izazov za mlade muzičare i pevače. Mi ćemo večeras pokušati da malo `izimitiramo` sekstet Dušana Radetića i na repertoaru će, pored priče o njegovom životu, biti i nekoliko instrumentalnih numera koje je on svirao i nekoliko pesama koje je sa poznatim pevačima snimio za arhiv Radio Beograda – rekao je Mitrović.

Ovaj projekat je djelimično podržalo i sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije

Autor: SRNA/RTRS