U organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor večeras je održan Memorijalni koncert pod nazivom “Ravne Rore, pjesma stara, odjekuje…”, posvećen Savanu Runji, prosvjetnom radniku i čuvenom koreografu, koji nas je zauvijek napustio 2021. godine.

Savan je bio čovjek koji nas je, za svojih 60 godina aktivnog rada, mnogo zadužio, poručuju prijedorski čuvari tradicije. “Bio je najplodonosniji koreograf kojeg je Prijedor imao. Najviše je koreografija postavio. Čovjek koji je održao najviše seminara i u svijet folklora uveo na desetine hiljada igrača i bio mentor stotinama ljudi koji su se posvetili izučavanju narodnih igara. Ovo je prilika da se odužimo za sve što je za nas uradio”, rekao je Željko Šormaz, direktor Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor.

Svoje znanje Savan je nesebično prenosio na druge, prvo u Srpskom kulturno-umjetničkom društvu “Doktor Mladen Stojanović”, a zatim i u mnogim drugim prijedorskim društvima, kažu oni koji su ponosno u njegovu čast, večeras zaigrali u sali Pozorišta Prijedor.

“Ja sam jedna od onih koji su stajali u polukrugu dok je čika Runjo vodio probe i ponosna sam na to. Cijelim svojim bićem bio je posvećen folkloru, bio je i profesor, ali folkor je bio njegov život. Savan je bio prvi koreograf u Prijedoru koji je posjećivao seminare van ove zemlje i koji je život posvetio očuvanju kulture i tradicije na ovim prostorima”, rekla je Marina Krneta, umjetnički rukovodilac u KUD-u “Milan Egić” Brezičani.

Ponos večeras nisu krili ni članovi Savanove porodice, naročito njegov unuk Miloš Vučen. “Savan je mnogo toga uradio za folkor i za ovaj grad. Mnogo Prijedorčana je uveo u svijet folklora. Drago mi je što se koncert posvećen mom djedu održava u Pozorištu Prijedor, gdje su odigrane njegove brojne koreografije”, rekao je Miloš.

U Udruženju za očuvanje tradicije Prijedor ističu da je ovo početak jedne lijepe priče, koja će prerasti u tradiciju i godinama okupljati brojne igrače, koji će čuvati sjećanje na naplodonosnijeg koreografa u Prijedoru.

Izvor: kozarski