Danima traje otvoreni sukob u opozicionim redovima, a i onim dobro upućenim i običnom građaninu nije jasno šta je razlog, šta uzrok, a šta cilj.

Oni koji iz blizine prate odnose u opoziciji, kažu da je poraz na izborima u Prijedoru na površinu izbacio sve animozitete i lične netrpeljivosti koje postoje od dana izlaska DNS iz vladajućeg bloka i pristupanja opozicionim redovima.

Činjenice, a i pisani tragovi (jednostavno je pronaći na Guglu) govore da je odluka Nenada Nešića, tek izabranog predsjednika DNS, da napusti vlast, različito dočekana kod perjanica opozicionog dvojca SDS-PDP.

Mirko Šarović, Vukota Govedarica i Draško Stanivuković istog dana su pozdravili tu odluku i poželjeli dobrodošlicu trećem članu opozicionog bloka. Igor Crnadak bio je manje – vise neodređen. Branislav Borenović i Mladen Ivanić nisu komentarisali.

Jelena Trivić iskazala je rezervu, a Nebojiša Vukanović protivljenje. Činjenica je da su svi “grijesi” Marka Pavića stavljeni na vrat Nešića.

Činjenica je da Pavić, dok je bio predsjednik, nikad nije bio meta opozicione kritike.Sve ovo odigravalo se na početku kampanje za Lokalne izbore.

Činjenica je i da su Nešić i DNS pružili javnu i podršku na terenu kandidatima SDS i PDP za načelnike i gradonačelnike.

Činjenica je i da PDP nije želio da povuče svog kandidata i podrži DNS u Srpcu, kao i da Maja Dragojević Stojić, uprkos stavu Predsjedništva SDS, nije odustala od kandidature u Prijedoru.

Epilog je poznat: kandidati SDS i PDP, uz podrsku DNS, pobijedili su u Banjaluci i Bijeljini, kandidati DNS bez podrške druge dvije stranke, izgubili su u Prijedoru i Srpcu.

Činjenica je da je prvi sastanak opozicije organizovao DNS u Bijeljini početkom godine, na koji je odbio da dođe Nebojša Vukanović. Nije htio zbog Nešića.

Domaćin drugog sastanka, na Jahorini bio je SDS. Prisutni su bili svi.

Treći sastanak organizovao je PDP. Opet je izostao Vukanović. Nije htio zbog Stanivukovića.

Činjenica je da su predsjednici opozicionih stranaka i poslanik Vukanović poslije sastanka na Jahorini javno saopštili: opozicija će izraditi zajednički program i platformu koji će predstaviti građanima i na osnovu tih dokumenata zajednički izabrati kandidate koji će ih najbolje realizovati.

Činjenica je da zajednički program i platforma nikada nisu javnosti predstavljeni. Činjenica je da je prvi samostalno kandidaturu najavio Vukanović.

Činjenica je da je Vukanović javno napao Stanivukovića zato što ga nije pozvao na proslavu godišnjice grada.Činjenica je da je Vukanović, koji stranku ima samo na papiru, javno izrazio želju da bira predsjednika druge stranke koja je treća po snazi u Republici Srpskoj, a druga u opoziciji.

Činjenica je da je predlagao da umjesto Nešića budu Rodić ili Jovičić. Sada mu se ni oni ne sviđaju. Više mu se ne sviđa ni Predojević.

Činjenica je da je Vukanović postavio ultimatum – ili ja, ili Nešić. Činjenica je da se Vukanović posljednjih mjeseci više bavio Nešićem nego Dodikom.

Činjenica je da je Nešic na napade Vukanovića odgovorio tužbama.Ostali iz opozicije posmatrali su i nisu reagovali, sem Jelene Trivić, koja je izjavila da između Vukanovića i Nešića, bira Vukana.

Činjenica je da je Vukanović potom napao Igora Crnatka, optužujući ga “da ga podmuklo eliminiše”.Činjenica je i da je Dodik javno saopštio kako će se koja Gradska organizacija ponašati u Prijedoru. Rezultati govore da mu se omaklo da kaže istinu.

Činjenica je da je Nešić u sukobu Stanivuković – Trivić stao na stranu gradonačelnika Banjaluke.Činjenica je da su mu to zamjerili Trivićeva i Borenović.

Činjenica je da su SDS i PDP imali stav da kandidate za inokosne funkcije treba da predlože ove dvije stranke.Činjenica je da je DNS to prihvatio.

Činjenica je da je DNS tražio da kandidata za predsjednika vlade u tom slučaju predloži ta stranka.Činjenica je da su PDP i Vukanović to doživjeli kao ultimatum.

Činjenica je (a ima mnogo svjedoka koji to mogu i hoće da potvrde) da su uoči izbora 2018. PDP i SDS nudili Marku Paviću da on bude kandidat za inokosnu funkciju koju želi, da DNS da i premijera i da bira koja hoće ministarstva, samo da se odvoji od Dodika. Viđali su se tajno i ulazili na zadnja vrata kafane.

Činjenica je da se DNS bez ikakve ponude odvojio od Dodika, ali pojedinci sada ni na velika vrata neće da uđu.

Kažu nema iskrenosti!

I da se vratim na početak. Šta je razlog, šta uzrok, a šta cilj? Meni i dalje nije jasno. Možda će nekima biti.

(Željko Avramović, politički analitičar)

Izvor: Srpskainfo