Izjave premijera Mađarske nisu se svidjele šefici bh. diplomatije. Kad je Bisera Turković čula da je Viktor Orban, na konferenciji za novinare u Budimpešti govorio i o BiH, rekavši da je zabrinut zbog integracije zemlje sa dva miliona Muslimana, požurila je da se požali evropskim zvaničnicma.

“Ako je, zaista, došlo do promjene evropske i politike proširenja u pravcu onoga što Orban govori, i ako se sada u procesu evropskih integracija uzima u obzir vjerska raznolikost, tražimo da se to i zvanično registruje. Ovo je izazvalo veliku zabrinutost i strah među bh. građanima”, rekla je Bisera Turković, ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH.

Ko se još zabrinuo i prepao zbog Orbanove izjave osim Bisere Turković i onih koji su navikli da evropski zvaničnici uvijek kažu ono što Bošnjacima u BiH godi, nije jasno. Pismo je poslala visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost, predsjednicima Evropske komisije i Savjeta i šefovima diplomatije Mađarske i Francuske. ‘’Najbolje bi bilo da Bošnjački političari postroje sve evropske komesare i izdiktiraju im pravila ponašanja, a državam članicama koga da biraju za svoje funkcionere’’, ovako je na pismo reagovala predsjednica Republike.

“Inače, to u Americi odavno rade. Samo pišu i svi su krivi, a u stvarnosti jedino su oni netolerantni. Predlažem bošnjačkim političarima da odu u Brisel i tamo rastjeraju iz članstva EU sve države članice koje im nisu po volji i da Briselu izdiktiraju koje države Unija mora da primi u članstvo, a koje ne”, rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Za predsjednika Parlamenta Srpske pismo Bisere Turković, u međunarodnim okvirima, ništa ne znači.

“Ne znam na koji način komentarisati nekoga ko želi potpunu unitarizaciju BiH. Ministarka Turković se dokazala u svom političkom djelovanju ne samo na poziciji ministra, to je radila i kao ambasador”, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Dok iz Sarajeva Viktora Orbana nazivaju rasistom i traže da mu se zabrani dolazak u BiH, iz Banjaluke stižu poruke da je diplomatska aktivnost Srpske, u posljednje vrijeme, dala rezultate, što se vidi po posljednjim stavovima Moskve, Pekinga i Budimpešte.

“Mađarska, kao članica Evropske unije, na neki način je postala glas RS u Briselu ali najvažnija poruka koja dolazi iz Mađarske u ovom momentu je da Orban govori ‘’Sa Srbima treba da razgovaramo, ne da pričamo o njima već s njima’’, rekao je Žarko Marković, zamjenik glavnog i odgovornog urednika “Glasa Srpske”.

“I to je glas razuma u dijelu međunarodne zajednice i to u važnom dijelu da zaista ovakav neokolinijalni oblik odnosa prema BiH i upravljanje na jedan tiranski, totalitarni i autoritarni način naprosto bi prevršilo svaku mjeru i da s tim mora da se završi”, rekao je Milan Blagojević, profesor ustavnog prava.

Teško da će se završiti prozivke iz Sarajeva država i političara koji smatraju da sa zvaničnicima Republike Srpske treba razgovarati. U posljednje vrijeme iz Banjaluke idu samo poruke o tome dok se bošnjački političari u drugom entitetu utrkuju ko će više puta da pomene rat i prizove sukobe. Od toga nema ništa, jasan je stav Srpske, ponovljen do sada bezbroj puta.

 

Izvor: ATV