Dobojsko tužilaštvo donijelo je potpuno nevjerovatnu odluku da obustave istragu protiv Šemsudina Mehmedovića koji je otvoreno provocirao građane Republike Srpske i to ne jednom, već dva puta u dva dana.

Kako je tužilac prvi dan ovaj slučaj okarakterisao kao krivično djelo, nakon par dana ipak je odluku promijenio i rekao da nema elemenata.

Međutim, istragu su pokrenuli protiv nekog „običnog“ čovjeka koji je u komentarima podržao tvrdnje Mehmdovića.

Upravo zbog toga se pojavljuje sumnja zbog čega je taj čovek kriv, a Mehmedović nije.

Da li je tužilac podlegao pritisku zato što se radi o političaru, pa nije želio da se puno muči i da se njegovo ime spominje.

Advokati i pravnici tvrde da je očigledno da u izjavi Mehmedovića postoje elementi krivičnog djela Povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda, ali tužilac jedini to nije vidio.

Sa ovim potezom tužilac OJT Doboj samo je ohrabrio Mehmedovića i slične ekstremiste da dolaze u Republiku Srpsku i da vrijeđaju i provociraju njene građane i da ih nazivaju „genocidašima“, jer očigledno da bar u Doboju neće biti kažnjeni za to.

Zamislite šta bi se desilo da je političar iz Republike Srpske došao u Bužim, Zenicu ili Sarajevo, gdje je ovih dana zabranjeno slaviti Novu godinu i Božić, i uputio sličnu uvredu Bošnjacima.

Da li bi tu Tužilac danima čekao da donese odluku i onda obustavio istragu, čisto sumnjam.

Reforme pravosuđa su nam što prije potrebne, pošto zadnja reforma očigledno nije dala očekivane rezultate.

Potrebno je što prije da tužiocu počnu odgovarati za svoj (ne) rad i da svi građani mogu imati uvid ko je od njih šta i koliko uradio.

Tek kada budu izloženi očima javnosti možemo očekivati da će konačno početi raditi svoj posao, a ne da se zbog svake kritike na njihov rad kriju iza stare rečenice „pritisak na pravosuđe“.

Izvor: Srpskainfo