Demokratski narodni savez /DNS/ pozdravlja odluku Okružnog tužilaštva Banjaluka o pokretanju istrage u predmetu “David Dragičević” i smatra da je ova odluka trebala biti donesena mnogo ranije jer bi time bila blagovremeno otklonjena sumnja u istragu i spriječena politizacija slučaja i manipulacija javnošću.

DNS smatra da je neobjašnjivo dugo čekanje na odluku postupajućeg tužioca dovelo do komplikovanja političke situacije i daljih podjela u javnosti Srpske, te podsjeća da je još prije tri mjeseca pozvao tužilaštvo i ostale nadležne organe da što prije okončaju istragu, saopšteno je iz ove stranke.

DNS izražava uvjerenje da će nadležni organi i institucije za sprovođenje zakona, u razumnom roku, istražiti navedeni slučaj i javnosti saopštiti potpunu istinu u vezi sa tragičnom smrti mladića iz Banjaluke.

U saopštenju se navodi da su poslanici DNS-a bili uzdržani prilikom glasanja o izvještaju Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske jer smatraju da u zaključcima, u kojima ima i prihvatljivih elemenata, ne može biti navedena kvalifikacija djela jer to nije u nadležnosti Narodne skupštine i njenih radnih tijela, nego isključivo u nadležnosti organa pravosudne vlasti.

Iz DNS-a napominju da se o zaključcima Anketnog odbora moglo glasati samo u paketu, odnosno da nije moglo da bude izmjena ili dorade njihovog teksta, zbog čega nisu mogli u cijelosti da ih prihvate, ali ni da ih odbace.

SRNA/ATV