Javnosti je odnedavno poznato to da je potpredsjednica PDP, Jelena Trivić kandidat za predsjednika Srpske na opštim izborima, koji nas čekaju u oktobru ove godine, ali se oko drugog imena iz redova opozicije i dalje licitira.

U posljednje vrijeme se sve češće mogu čuti imena predsjednika SDS, Mirka Šarovića, ali i njegovog stranačkog kolege i aktuelnog načelnika Teslića, Milana Milićevića.

Ipak, oni u ovoj trci nisu usamljeni, pa im se tako, kao potencijalni kandidat za funkciju člana Predsjedništa, pridružuje i poslanik Nebojša Vukanović, koji je u više navrata izrazio želju da se okuša na izborima koji slijede.

Vođeni odlukom koja je pala, ali i onom koja još uvijek nije donesena, pitali smo stručnjake koja bi, prema njihovom mišljenju, bila najbolja kombinacija opozicije na izborima u oktobru.  U nastavku pročitajte šta su rekli.

– Drugi kandidat, pored Jelene Trivić, bi morao biti iz SDS – smatra sociolog Drago Vuković i dodaje:

– Da li je to Šarović, kao predsjednik stranke, što bi bilo logično ili Milićević? SDS, čini mi se, nema trećeg kandidata. Tu je svakako i Nebojša Vukanović, koji nikada nije ušao u ovu stranku iako je i danas u njenom klubu poslanika. Nedavno je Šarović iskazao punu podršku Vukanoviću, ali nam nije rekao šta to u ovim kombinacijama znači. Moguće je, dakle, da taj kandidat SDS bude i Vukanović. Šta bi to značilo za odnose unutar stranke, to je drugo pitanje. Na kraju krajeva, Šarović nikoga nije pitao kada je Radovića, koji je bio visoki funkcioner jedne druge partije, doveo za svog zamjenika – podsjetio je Vuković za Srpskainfo.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Smatra da se u ovom trenutku, ipak, ne može govoriti o dobitnoj kombinaciji opozicije, ako se uzme u obzir to da do oktobra može doći do komplikovanja političkih odnosa u BiH, odnosno Republici Srpskoj.

– Neka dosadašnja iskustva u uslovima višepartijskog sistema pokazuju da nije uvijek mudro rano izaći sa kandidatima kao što se ovog puta desilo sa Jelenom Trivić – ističe on i dodaje da nam preostaje da vidimo šta druga politička grupacija priprema kao odgovor na ovu kandidaturu.

– Ovdje mi se odmah nameće kao problem odnos personalnih rješenja koja će se ponuditi sa odnosima unutar jedne partije odnosno opozicije ili pozicije. Prvo pitanje je, ko je lider opozicije i da li taj, ko je lider, ima svog kandidata za ove dvije najvažnije pojedninačne funkcije? Kako sada stvari stoje, to liderstvo je prepušteno PDP. Kakav je odgovor SDS? Nedavno mi se svidjela Šarovićeva izjava da niko ne može u ovim poslovima predlaganja kandidata  ići ispred SDS, a da svi koji to žele mogu sa SDS. Da li je ovo sa Trivićevom urađeno bez konsultacija sa najačom opozicionom partijom – rekao je Vuković i konstatovao da nemamo ujedinjenu opoziciju.

– Bojim se da će se turbulencije nastaviti do izbora. Spominjanje trećeg bloka može, više nego što se to čini na prvi pogled, da pomrsi planirane rezultate i pozicije i opozicije. Za opoziciju je svakako bolje da ne dođe do formiranja trećeg bloka i to iz dva razloga: prvi je što bi ona sa tim bila oslabljena, a drugi je što bi se moglo desiti da neki istaknuti pojedinci iz sadašnje opozicije odu u treći blok. Prije svega, tu mislim na Vukanovića, koji će sigurno biti u igri za neku od personalnih funkcija, bez obzira na to ko će ga kandidovati. Mislim da je on spreman da bude i nezavisni kandidat – smatra Vuković.

Sve su ovo varijante koje se, navodi on, mogu desiti. Ipak, mišljenja je da se suštinski ozbiljne političke promjene ne mogu desiti samo kroz personalna rješenja.

– Potrebni su novi politički programi, novi lideri. Ako bude toga, onda je moguće motivisati one birače  koji po pravilu ne izlaze na izbore da u oktobru promijene tu svoju naviku neizlaska i da time donesu nešto novo u političkim odnosima – zaključio je Vuković.

Da svako od potencijalnih kandidata ima svojih prednosti, ali i mana, smatra politikolog Velizar Antić.

– Šarović ima veliko iskustvo i smirenost, ali sa druge strane, mislim da je narod na prošlim lokalnim izborima poslao jasnu poruku da želi nove i mlađe ljude na političkoj sceni. Miličević ima epitet pobjednika, jer i pored velikih pritisaka koje je imao od strane vlasti, uspio je da u opštini Teslić ostane neporažen. Takođe, spada u političare koje krasi smirenost i pristojnost koja je jako potrebna na našoj političkoj sceni. Međutim, njegova najveća slabost jeste što nije dovoljno medijski promovisan i ukoliko opozicija želi njega da kandiduje, trebali bi što prije da ga predstave narodu i rade na njegovoj promociji – kaže Antić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nebojša Vukanović u ovom trenutku, dodaje on, ima najveću popularnost u narodu i epitet žestokog i iskrenog borca protiv režima Milorada Dodika.

– Takođe, u tandemu sa Jelenom Trivić, može unijeti dodatnu energiju u predizbornu kampanju, jer su njih dvoje jako dobro sarađivali u prethodnom periodu. Slaba strana mu je plahovitost i činjenica da iza njega ne stoji velika politička partija. Međutim, ukoliko opozicija zaista stane iza Vukanovića i on bi mogao da bude kandidat koji bi mogao da odnese pobedu nad kandidatom vlasti – zaključio je Antić.

Izvor: Srpskainfo