Uprava za indirektno oporezivanje je u toku 2020/2021. godine kod 314 obveznika naknadno naplatila 3,76 miliona KM poreza na dodatnu vrijednost. Radi se o obveznicima koji su nabavljali skupocjene džipove i fiktivno ih pretvarali u teretna motorna vozila kako bi izbjegli plaćanje PDV-a.

Vršeći posebnu analizu prethodno završenih kontrola u Upravi za indirektno oporezivanje je uočeno kako su dodatni razrezi, a koji se utvrde u kontrolama kod poreskih obveznika, sve češće posljedica osporavanja prava na odbitak ulaznog poreza prilikom nabavke skupocjenih putničkih motornih vozila.

Zato je Sektor za poreze u UIO sačinio poseban Plan kontrolnih aktivnosti koje su se provodile u 2020. i 2021. godini kod svih poreskih obveznika koji su vršili nabavku skupocjenih džipova, pojašnjavaju za Faktor u ovoj instituciji:

„Prvo je putem carinskog sistema Asycuda izvršena analiza i provjera koja lica su u prethodnom periodu uvozila u BiH skupocjene džipove, gdje su isti ocarinjeni i ko je trenutni vlasnik tih vozila. Nakon što je to utvrđeno, izdati su nalozi za kontrole kod obveznika PDV-a kako bi se provjerilo da su ta pravna lica prijavila i platila PDV prilikom nabavke putničkih motornih vozila“, kaže naš izvor u UIO.

Ko su izuzeci?

Prema važećem zakonu o PDV-u u BiH, ukoliko obveznici nabavljaju teretno motorno vozilo koje će koristiti isključivo u poslovne svrhe imaju pravo na odbitak ulaznog PDV-a, a koji su platili prilikom nabavke takvog vozila.

To bi, praktično, značilo da se takvo vozilo nabavlja bez poreza na dodatnu vrijednost.

Sa druge strane, ukoliko se nabavlja putničko motorno vozilo, onda se mora obračunati i platiti PDV te se nema pravo na odbitak ulaznog poreza.

„Izuzetak su samo ona putnička motorna vozila koja se isključivo koriste u poslovne svrhe, a to znači da vozilo mora biti prilagođeno korištenju u poslovne svrhe, da mora biti izvana vidljivo označeno kome pripada, a mora postojati i validna dokumentacija koja opravdava svaki pređeni kilometar takvog vozila, otpremnice i sva ostala potrebna dokumentacija“, pojašnjavaju u UIO.

Akcija koju su proveli inspektori UIO pokazala je vrlo dobre rezultate kako u finansijskom smislu, koji se ogleda u velikom iznosu osporenog neosnovanog korištenog prava na odbitke ulaznog PDV-a, tako i u smislu preventivnog djelovanja na obveznike kojima je ovom akcijom poslata jasna poruka da će svako nezakonito djelovanje suprotno odredbama Zakona o PDV-u biti adekvatno sankcionisano.

Šta su pokazale kontrole?

„Tokom 2020. godine je kontrolom utvrđen dodatni razrez po osnovu osporavanja prava na odbitak ulaznog PDV-a u vezi sa nabavkom motornih vozila. Ukupan iznos osporenog prava na odbitak ulaznog PDV-a je bio oko 3 miliona KM. Tokom 2021. godine nastavljene su ove kontrolne aktivnosti, te je u postupcima kontrole utvrđen dodatni razrez porezne obaveze u iznosu od 670 hiljada KM“, kaže naš izvor u UIO, ali i dodaje kako u ove iznose nisu uključene obračunate zatezne kamate i izdati prekršajni nalozi.

U toku 2020. godine su inspektori Uprave izvršili kontrolu kod 263 obveznika, a u 207 kontrola je utvrđen dodatni razrez po osnovu osporavanja prava na odbitak ulaznog PDV-a u vezi sa nabavkom motornih vozila.

Tokom 2021. godine su izvršene 163 kontrole, a u 97 kontrola je utvrđen dodatni razrez obaveze po osnovu PDV-a.

Najviše u Banjaluci

Najviše obveznika kod kojih je uočeno da vozila koja su prijavili kao „teretna“ i za koje su dobili odbitak PDV-a, a koristili u privatne svrhe, je sa područja banjalučkog i sarajevskog regionalnog centra što je i logično, s obzirom na to da ta područja imaju i najviše registrovanih obveznika indirektnih poreza.

U skladu sa Zakonom o PDV-u, u kontrolama u kojima je utvrđen dodatni razrez poreske obaveze izvršen je obračun zatezne kamate i izdat prekršajni nalog, kazna 50 % utvrđene obaveze za pravno lice i 50 % utvrđene obaveze za odgovorno lice.

„AUDI” POKUŠALI PRIKAZATI KAO KAMION

  • Audi Q8: vrijednost 228,76 KM, osnovica 195.067,32 KM, PDV 33.161,44 KM
  • Mercedes-Benz GLS : vrijednost 218.561,00  KM, osnovica 186.804,27 KM, PDV 31.756,73 KM
  • Mercedes-Benz G 500: vrijednost 215.865,00 KM, osnovica 184.500,00 KM, PDV 31.365,00KM

Autor: Faktor