Fijasko prazgovora oko izmjena Izbornog zakona BiH u Neumu pokazao je svu sliku i priliku bošnjačke politike, a kojoj je bio i postao jedini cilj unitarna BiH i da ako bilo kakav dogovor u BiH nije po sarajevskom načinu, onda ništa od dogovora. Dok je Bakir Izetbegović nakon okončanja neuspjelih pregovora u Neumu poručio da su stranke iz FBiH veoma blizu i da slijedi još jedan stastanak u Sarajevu, lider HDZ BiH Dragan Čović imao je sasvim suprotno mišljenje.

– Ono što smo stavili za zadatak nismo uradili, rekao je Čović.

Komentarišući navode predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je dogovor bio blizu, Čović je naveo da se bilo jednako blizu i u junu prošle godine.

– Mi smo blizu od 2013. kada smo potpisali sporazum u Briselu da jedan narod neće drugima birati predstavnike dodao je Čović.

Foto: Novosti

Da Sarajevu itekako smeta što su propali pregovori u Neumu i da na sv enačine pokušpavju prebaciti krivicu na nekog drugog pokazuje i reakcija Šemsudina Mehmedovića poslanika u Parlamentu BiH, koji je za krah pregovora u Neumu okrivio nikoga drugog do predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i lidera HDZ BiH Dragana Čovića

– Zašto je Dodiku, Milanoviću i Čoviću bilo tako snažno potrebno da proglase bosansku stranu krivom za fijasko pregovora u Neumu. Prvi koji je upotrijebio taj termin “fijasko” je Dodik. Prvi koji je najavio takav ishod je Milanović. Dan uoči pregovora u Neumu Zoran Milanović je izjavio da bošnjačka strana, nazvao ju je uvredljivo “čaršijom”, ne želi dogovor i da pregovara sa figama u džepu i samo kupuje vrijeme. Milanovićeva izjava je dokaz da su Hrvatska i Srbija duboko upetljane u pregovore u Neumu i da postoji velika koordinacija na liniji Zagreb – Beograd – Banja Luka – Mostar, a brutalno je to pokazano namještenom scenom u kojoj Čović podnosi telefonski izvještaj Dodiku o propasti pregovora u Neumu, i to baš u vrijeme trajanja pres konferencije, nakon čega uživo Dodik proglašava fijasko neumskih pregovora – navodi Mehmedović.

Politički analitičari kažu za „Novosti“ da je ipak u Neumu došla do izražaja bošnjačka unitarna politika gdje sa sarajevskom politikom nema pregovaranja ako ona neće na kraju biti pobjednik.

Foto: Printskrin jutjub RTRS

Vojislav Savić, politički analitičar kaže za Novosti da je BiH definitivno zarobljenik bošnjačke politike i to već dve decenije.

– Sarajevo i bošnjačka politika konstantno proizvode krize i pokušavaju da se za svaku reformu ili promenu nekog dela sistema u BiH približe ostvarivanju unitarističkih ciljeve. I tome nema kraja, kaže Savić.

On ističe i da treba da brine odnos međunarodne zajednice u ovom slučaju Amerike i Evropske unije koji imaju materinski odnos prema Bošnjacima.

– Nismo vidjeli nikakav pritisak na bošnjačke političare da odstupe do svojih zahtjeva Zbog takvog odnosa stranci su napravili medvjeđu uslugu Bošnjacima jer su ih onesposobili za bilo kakav politički dijalog. Tako sada bošnjački političari nisu sposobni da se dogovoraju sa druga dva naroda u BiH. Ali očigledno cijenu za bošnjačku nezrelu politike i njihovih unitarističkih ambicija treba da plaćaju Hrvati i Srbi, ističe Savić.

Foto: Printskrin jutjub BNTV

Darko Kuzmanović, politički analitičar smatra da su razgovori u Neumu bili su samo jedna kockica u slagalici koja se zove izmjena Izbornog zakona BiH ali ono što je evidentno jeste da je cilj onih koji su pregovarali bio da se te izmjene ni po koju cijenu ne dogode.

– Samo skeniranje glasačkih listića i otiska prsta te dostavljanje potvrde o mjestu prebivališta za ostvarivanje glasačkog prava naših državljana koji žive u inostranstvu, potpuno bi onemogućilo bilo kakve izborne malverzacije tako da svaka priča o političkim razlozima propasti pregovora pada u vodu. Predsjednik CIK BiH je na svom Tvitter nalogu napisao je da ne postoje nikakve ustavno-pravne prepreke za održavanje izbora u BiH tako da će oni sigurno i biti održani iako bi takav scenario za partije koje su trenutno na vlasti bio idealan. Pokušaj da se od cijele BiH napravi „slučaj Mostar“ gotovo sigurno neće proći naročito ako bude postojao pritisak međunarodne zajednice, ističe Kuzmanović.

On kaže da svi predsjednici većih političkih partija narodski rečeno imaju orahe u džepovima, međunarodna zajednica može naći mehanizme da se ta priča i plan za neodržavanje izbora sasijeku u korijenu i ukoliko bude postojao interes to će se i desiti.

– Sve u svemu, nije teško zaključiti da trenutne političke elite rade sve što je u njihovoj moći da se bilo kakav institucionalni napredsak u BiH onemogući jer neki uređeniji sistem u ovoj zemlji ne odgovara niti Bakiru Izetbegoviću, niti Draganu čoviću a ni Miloradu Dodiku koji vuku glavne konce na BH političkoj sceni, poručio je Kuzmanović.

Izvor: vecernjenovosti.ba