Dok je u Sarajevu izostala podška entitetske većine izmjenama Zakona o VSTS-u BiH, u Narodnu skupštinu stigao je Nacrt Zakona o formiranju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Republike Srpske. Poslanici će o njemu diskutovati već u utorak, na redovnom skupštinskom zasjedanju. Na ove najave, opozicija iznosi kritike, i to u Sarajevu.

Republika Srpska nastavlja proces vraćanja silom oduzetih nadležnosti.

Među prvima, onaj koji je nametnuo Pedi Ešdaun – VSTS, koga nema u Ustavu BiH.

Ali zato, u Ustavu Republike Srpske i dalje stoji Visoki sudski i tužilački savjet. To je bio i polazni osnov da Srpska vrati oduzeto, na zakonit način.

– Mi smo donijeli zaključke u kojima smo rekli da povlačimo saglasnost sa odluka o Vojsci, i indirektnim porezima, VSTS, to je gospodo velika odluka koju smo donijeli. Sad je stvar strategije kako ići dalje. Idemo osmog, nadam se da će biti opozicija ovdje, donijećemo zakon o VSTS Republike Srpske – rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Osim što ima ustavno uporište, formiranje VSTS-a Republike Srpske u službi je zaštite njenog pravosudnog sistema. Kada je Srpskoj, nametnutim zakonom OHR-a iz 2002. godine, ukinut VSTS Republike Srpske, i Narodnoj skupštini uskraćeno je pravo da bira i razrješava sudije i predsjednike sudova, javne tužioce i njihove zamjenike.

– U Ustavu BiH ne postoji, ne samo VSTS, nego nijedna druga pravosudna institucija, izuzev Ustavnog suda BiH. Moram reći da smo bili nezadovoljni radom sudija, tužilaca, duže vrijeme i da smo ukazivali na to često. Ljudi koji su protiv mislim da ne mogu da nađu nijedan racionalan, argumentovan razlog zbog kojeg ga ne treba usvojiti – naveo je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Za opoziciju sve je predizborna priča.

Zamjerku nalaze u tome što će zakon biti primjenjiv godinu dana nakon stupanja na snagu. Apsurdno je to što opozicija kritike na račun vraćanja nadležnosti Srpskoj iznosi po sarajevskim hodnicima.

– To znači da je to izborni zakon. Donosi se zbog izbora, zbog pokušaja vladajućeg SNSD-a da drži tu političku tenziju, krizu do drugog oktobra – smatra Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

– Mislim da mu je sva važnost radi tog mjeseca, kad prođe oktobar vjerovatno neće biti uopšte ni zanimljiv bilo kome – dodao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

A jednogodišnji period koji pominje opozicija jasno je definisan nacrtom zakona u kojem se navodi da je za formiranje i funkcionisanje savjeta potrebno obezbijediti prostorne, materijalne, tehničke, kadrovske uslove i dodatna sredstva iz republičkog budžeta.

U periodu od godinu dana neophodno je izabrati 11 članova VSTS-a. Sprovođenjem izbora bila bi birana po četiri člana iz reda sudija i tužilaca, dok bi po jednog člana birala Vlada, Narodna skupština i Advokatska komora Srpske. Na čelu savjeta bio bi predsjednik i dva potpredsjednika.

– Mislim da će vrijeme pokazati da to nisu predizborni trikovi, na kraju krajeva proces je pokrenut ne zbog izbora, nego je pokrenut u godini koja nije izborna. Pokrenut je zbog odluka Ustavnog suda BiH koje grubo narušavaju ustavnu strukturu BiH – naglasio je Mazalica.

Dok opozicije koja je napustila posebnu sjednicu na kojoj je odlučivano o vraćanju otetih nadležnosti, ne vjeruje u formiranje VSTS -a, iz vladajuće koalicije, predvođene SNSD-om, tvrde da od datih obećanja neće odustati.

Osim ovog nacrta zakona, poslanici bi u narednom periodu trebalo da razmatraju i pitanje imovine.

Autor: RTRS