Odluka ministarke spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković o upotrebi simbola BiH je apsolutno nepotrebna, izjavila je ambasadorka BiH u Poljskoj Koviljka Špirić, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Špirićeva je istakla da “svaki ambasador koji kreće na određenu destinaciju odlično zna Zakon o javnoj upravi i Zakon o korištenju simbola kako BiH tako i Republike Srpske”.

– Ova odluka  je degutantna imajući na umu da ambasadori prolaze određeni vid priprema kad, šta i gdje treba da koriste. Ova odluka usložnjava ionako komplikovane odnose – rekla je Špirićeva.

Špirićeva je navela da je dužnost ambasadora da budu uz svoje ljude širom svijeta.

– Јedna jako iritirajuća stvar je da Turkovićeva poziva sve zaposlenike Ministarstva spoljnih poslova da ako primjete “zloupotrebe” primjene grba, zastave i himne BiH da to odmah prijave Ministarstvu spoljnih poslova. Na taj način uvodi se disciplinovanje ambasadora i predstavnika iz reda srpskog naroda – naglašava Špirićeva.

Prema njenim riječima, druga iritirajuća stvar u Turkovićevoj odluci jeste to da nijedna druga zastava sem zastave BiH ne može biti istaknuta tokom događaja.

– To je apsolutno stvar organizatora, a ne Ministarstva. Ne možete vi kao gost domaćinu diktirati kako će se ponašati u svojoj kući i koja će obilježja istaknuti – poručila je Špirićeva.

Špirićeva ističe da “imamo mnogo važnijih stvari kojima treba da se bavimo, kao što je inostrana politika, a ne ko, gdje i kada da koristi zastavu i druga obilježja”.

Podsjetimo, Turkovićeva je, pod izgovorom zavođenja reda, propisala odluku kojom zaposlenima nalaže obaveznu upotrebu zastave, grba i himne BiH. U protivnom, slijede sankcije.

Autor: RTRS