Britanska radiodifuzna korporacija, poznata kao Bi-Bi-Si, objavila je skandalozan tekst u kom se zločin u Srebrenici poredi sa Holokaustom, a Republika Srpska sa Trećim rajhom.

– Kao da i dalje imate Treći rajh i Gestapo koji postoje nakon Holokausta. Svi kažu ‘hajde da pregovaramo sa njima’. Hajde da ne pregovaramo sa onima koji su počinili najgore zločine protiv čovječnosti u ovoj zemlji. Problem je što Srbi pokušavaju da legalizuju ono što je stečeno ratnim zločinima – rekao je Ćamil Duraković za Bi-Bi-Si.

Tekst koji je potpisao Džeremi Bouen takođe obiluje i napadima na srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ovo nije jedini slučaj pokušaja da se srpski narod izjednači sa nacističkim zlikovcima. Tako je poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović dao skandaloznu izjavu u kojoj se opet dotakao Drugog svjetskog rata

– Zamislite situaciju da su nacisti imali priliku da kreiraju međunarodne zakone kojima bi sačuvali grupacije ljudi koji su počinili holokaust – rekao je on.

Da podsjetimo, početom marta 1943. godine, na inicijativu njemačkih nacista i uz saradnju ustaških vlasti poglavnika Ante Pavelića formirana je “Handžar divizija”, sastavljena mahom od muslimanskih mladića iz današnje BiH, koja je počinila velike zločine nad srpskim stanovništvom.

Izvor: aloonline.ba