Polaganjem vijenaca na spomenik “Za krst časni”, posvećen borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Prijedoru je obilježen 14. februar, Dana boraca Republike Srpske.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da je 14. februar jedan od najvažnijih datuma u našoj zemlji.
“Prisjećamo se svih hrabrih boraca koji su svoje živote dali u odbrani otadžbine. Zahvaljujući njima mi danas imamo Republiku Srpsku. Naša je obaveza da vodimo brigu o porodicama poginulih boraca jer su oni dali ono najvrijednije što su imali, a to je ljudski život”, rekao je Javor.

On je podsjetio da je u budžetu grada Prijedora za ovu godinu predviđeno 330.000 KM za boračke kategorije, a da se za naredne dvije godine planira 400.000 KM za rješavanje stambenih pitanja.
“Na nama je da nastavimo putem kojim smo krenuli, časno i dostojanstveno, uz poruku da je Prijedor grad suživota, mira i tolerancije”, poručio je Javor.
Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević poželio je da socijalna davanja za borce budu bolja i čvršća i da borci ne budu siromasi i prosjaci, nego da kao građani koji su stvorili Republiku Srpsku žive bolje nego što žive danas.
“Položaj demobilisanih boraca je veoma loš i mislim da kroz izmjenu Zakona o pravima boraca i Uredbe o boračkom dodatku možemo to popraviti i ja se nadam da će biti razumijevanja od strane Vlade Republike Srpske i da će doći do te izmjene da demobilisani borac dostojanstvenije živi u Republici Srpskoj koju je stvorio”, dodao je Predojević.

Izvor: prijedorgrad