Polaganjem vijenaca na spomenik “Za krst časni”, posvećen borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Prijedoru je obilježen 14. februar, Dana boraca Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević je istakao da je ovo dan kada se prisjećamo ratnog puta dvije prijedorske ratne brigade , vojnika i pripadnika policije .” Na tom ratnom putu izginulo je 655 pripadnika ovih jedinica i zahvaljujući njima mi smo danas u svom gradu, na slobodnoj teritoriji , ali ostali smo dužni da regulišemo status demobilisanih boraca koji još uvijek nije riješen i ja vjerujem da ćemo to ove godine sa uspjehom riješiti”, rekao je Predojević novinarima.On je dodao da je status demobilisanih boraca riješen samo kroz borački dodatak sa kojim oni nisu zadovoljni, kao ni sa tim da borački dodatak nemaju aktivni vojnici koji su sa 18 godina otišli u rat i dočekali kraj rata.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je novinarima da se na ovaj način odaje pošta i velika zahvalnost svim Prijedorčanima koji su kroz 5.kozarsku i 43.motorizovanu brigadu, kao i jedinice policije učestvovale u gotovo svim najvažnijim akcijama i bili uvijek tu na odbrani granica naše Republike Srpske.
“Upravo zahvaljujući njima mi danas imamo Republiku Srpsku, imamo slobodu i svoji smo na svome što je danas najvažnije i nema cijenu. Dan boraca obilježavamo uz maksimalno uvažavanje i poštovanje svih naših boraca koji su učestvovali u prethodnom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Na žalost, mnogi se nikad nisu vratili svojim kućama , svojim porodicama i živote su dali za Republiku Srpsku”, rekao je Javor.
Dragan Dragojević,učesnik rata kao komandir čete 43.prijedorske motorizovane brigade ratne istakao da ovi dani sjećanja bude razne emocije među kojima i one da žrtve nisu dovoljno uvažene,
” Zalagaćemo se da borci kao ustavna kategorija budu uvršteni u Ustav Republike Srpske i da dobiju svoje zasluženo mjesto i da ovi dani budu još masovniji, još ljepši i da se sa pijetetom sjećamo naših žrtava. Ja mislim da smo zaslužili , moji saborci da nam se sa dužnim poštovanjem pristupa i da budemo uvaženi kao stvaraoci Republike Srpske”, poručio je Dragojević.

Izvor: prijedorgrad