U Prijedoru je danas potpisan sporazum o osnivanju Regionalnog savjeta za obrazovanje i zapošljavanje regije Prijedor koji će okupiti predstavnike šest lokalnih zajednica te regije.

Tijana Rađević Drljača iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske navela je da je jedan od strateških ciljeva usklađivanje obrazovanja sa potrebama tržišta rada gdje je jedan od prioriteta kontinuirana saradnja sa poslovnom zajednicom.

– Upravo je osnivanje regionalnih savjeta jedan od načina realizacije tih prioriteta. Planirano je osnivanje deset regionalnih savjeta. Za sada su osnovana tri – u Banjaluci, Modriči i Trebinju, a danas u Prijedoru i Doboju – rekla je ona novinarima u Prijedoru.

Prema njenim riječima, zadatak regionalnih savjeta je bolja međusobna povezanost između škola, poslovne i lokalne zajednice, usaglašavanje obrazovnih politika na svim nivoima i koordinacija između svih tih aktera.

Danijel Kovč iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske rekao je da ova organizacija od samog svog osnivanja nastoji da utiče i prilagodi obrazovni sistem potrebama poslodavaca.

– Upravo su regionalni savjeti aktivnost koju provodimo u saradnji sa Njemačkom agencijom za međunarodnu saradnju /GIZ/ i Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i cilj je da se uključe svi socijalni partneri koji učestvuju u ekonomsko-socijalnom razvoju lokalnih zajednica, koji su ujedno uključeni u obrazovni sistem – naveo je Kovč.

Foto: Grad Prijedor

On je precizirao da kao konkretan rezultat ovog procesa očekuje kvalitetne upisne politike, mogućnost da se utiče na deficitarna zanimanja i da se preko savjeta utiče na potrebno kvalifikacijsko zapošljavanje radnika.

– Upravo je to pokazao u praksi rad banjalučkog savjeta. Već je poslato mišljenje Ministarstvu i poslat je spisak deficitarnih zanimanja, a u toku je sprovođenje upitnika o opremanju školskih kabineta praktične nastave u svim srednjim školama koje su uključene u regionalni savjet – dodao je Kovč.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora Monja Kasalović izjavila je da je osnivanje savjeta izuzetno dobra ideja i da je inicijativa pokrenuta u julu prošle godine.

– Mi aktivno učestvujemo i sa Ministarstvom i sa Unijom ka zajedničkom cilju da se u skorije vrijeme nakon potpisivanja ovog sporazuma konačno formira regionalni savjet za obrazovanje i zapošljavanje za regiju Prijedor gdje bismo zajedno sa lokalnim zajednicama koje se naslanjaju na Prijedor došli do zajedničkih rješenja i zaključaka i unaprijedili obrazovanje i saradnju sa privrednicima – poručila je Kasalovićeva.

Prema njenim riječima, cilj savjeta je da se uspostavi mehanizam koordinacije između srednjih škola, Unije, Ministarstva, lokalnih poslodavaca i Razvojne agencije „PREDA“ koja je, prema njenoj ocjeni, dala nemjerljiv doprinos uvezivanju tržišta rada, srednjih škola i Ministarstva.

Sporazum su potpisali predstavnici grada Prijedora i opština Kozarska Dubica, Novi Grad, Oštra Luka, Kostajnica i Krupa na Uni.

Izvor: vecernjenovosti.ba