Ruske snage tokom noći došle su sa zapadne strane do predgrađa Kijeva, gdje se vode ulične borbe. Vašington je ponudio evakuaciju ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, koju je on odbio.

07.20 – Ruske trupe zauzele su kijevsku hidroelektranu koja je smještena u sjevernom dijelu ukrajinske prestonice, izvijestila je novinska agencija Interfaks, pozivajući se na Ministarstvo energetike Ukrajine.

07.11 – Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski poručio je u novoj video-poruci da neće položiti oružje i da neće napustiti Kijev.

– Nećemo položiti oružje, branićemo svoju zemlju – rekao je Zelenski u poruci snimljenoj ispred njegove kancelarije u Kijevu.

06.58 – U centru Kijeva se čuje granatiranje od ranog jutra, javlja Rojters pozivajući se na izjave svjedoka.

Agencija izvještava i da se vode borbe oko vojnog garnizona u centralnom dijelu ukrajinske prestonice.

06.47 – Konstantna mitraljeska razmjena vatre odvija se otprilike na području Trga pobjede, željezničke stanice, ulice Bogdana Hmeljničkog.

Istovremeno, kopnene snage javljaju da su ukrajinski vojnici u reonu metro stanice gdje su se vodile borbe sa ruskim snagama.

06.39 – Sekretar Saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov rekao je da situaciju u Kijevu kontrolišu Oružane snage Ukrajine. Danilov je naveo da se u ovom trenutku u glavnom gradu Ukrajine vode aktivna borbena dejstva, prenosi agencija Interfaks Ukrajina.

06.14 – Ruske i ukrajinske snage sukobile su se u subotu na periferiji ukrajinske prestonice dok su vlasti pozivale građane da pomognu u odbrani grada od napredovanja ruskih snaga u najgoroj evropskoj bezbjednosnoj krizi posljednjih decenija.

Autor: Agencije/RTRS