Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić izjavio je da prizivanje “ukrajinizacije BiH” neće doprinijeti stabilnosti u BiH.

– Bošnjački političari se otvoreno svrstavaju uz Ukrajince i izlivima radosti dočekuju vijesti o većem broju pripadnika Eufora. Prizivaju stranu okupaciju jer ne žele sa narodima sa kojima žive u BiH da postignu dogovore i političko rješenje – rekao je Ćeranić.

On ističe da političko Sarajevo izlivima radosti povodom povećanja broja pripadnika Eufora u BiH želi da pokaže da će NATO sada okupirati BiH u svjetlu dešavanja u Ukrajini, ali da se to neće dogoditi.

Podsjećajući da je SDA za ostvarivanje ratnih ciljeva Alije Izetbegovića i unitarizaciju BiH, Ćeranić je istakao da prizivanje “ukrajinizacije BiH” neće doprinijeti stabilnosti u BiH.

– U ovom momentu najvažnija je nepristrasna pozicija kada je riječ o sukobu u Ukrajini – izjavio je Ćeranić za “Večernje novosti”.

On je rekao da Sarajevo zaboravlja poruke iz Francuske od prije nekoliko mjeseci, kada je BiH označena kao teroristička zemlja zbog radikalnih islamista i kao prijetnja miru na Balkanu.

– Francuska nije tada spominjala Srbe ili Srbiju kao prijetnju miru, već BiH. Sarajevo pokušava na sve načine da prikrije činjenicu da je na stotine radikalnih islamista iz Federacije BiH otišlo da ratuje po svijetu i da su se sada vratili u BiH – naveo je Ćeranić.

On vjeruje da će, zbog dešavanja u Ukrajini, mnoge članice NATO-a iz Evrope da dođu do novih finansijskih injekcija pod izgovorom da žele modernizovati vojsku, i to u u prvom redu Bugarska, Rumunija, Poljska i Hrvatska.

Posljednjih dana su, dok traje ruska vojna intervencija u Ukrajini, nad nebom iznad BiH intenzivirani naleti aviona članica NATO-a, a istovremeno je Eufor pojačao prisustvo sa 600 na 1.100 vojnika iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke pod izgovorom da bi se spriječila potencijalna nestabilnost zbog dešavanja u Ukrajini.

Iz Eufora su naveli da je još 3.500 rezervista u pripravnosti i da mogu biti angažovani u bilo kojem trenutku.

Autor: SRNA/RTRS