U potkozarskom selu Bistrica danas su održane 16. “Kozarske poklade” kojima pravoslavni vjernici obilježavaju završetak mrsnih dana i početak velikog Vaskršnjeg posta.

Manifestacija je započela jutros služenjem svete arhijerejske liturgije u hramu Svetog Proroka Ilije u Bistrici.
Jerej Igor Marić, paroh parohija Bistrice i Verići istakao da se svi oni koji žive na području Bistrice i Verića ponose ovom manifestacijom koja je prerasla u jednu tradiciju.
“Manifestacija ima za cilj njegovanje naše tradicije i običaja , pogotovo dans na bijele poklade kada je dan kako trebamo oprostiti jedni drugima izmiriti se i jedni drugima pružiti ruku kako bi mogli sutra čiste duše i čista srca uću i tok časnog velikog posta”, kazao je Marić.

 

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da Prijedor i Banja Luka mogu da budu ponosni jer je ovo jedna manifestacija u čijoj organizaciji zajedno učestvuju odnosno dvije rubne mjesne zajednice ova dva grada – Bistrica i Verići.
“Ove poklade su dokaz da je tradicija opstala na ovim prostorima i da kvalitet traje i opstaje. To je dokaz i da komšije vode računa jedni o drugima, a svi zajedno o našoj tradiciji , istoriji i srpskim pravoslavnim običajima” , istakao je Javor.
Ovoj tradicionalnoj kulturno-vjerskoj manifestaciji prisustvovao je i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, koji je istakao da mu je čast što je prisustvuje običaju koji odlikuje ova potkozarska sela.
“Ovo dokazuje da narod ne odustaje od svoje kulture, običaja i onoga što mu je duboko u srcu i ovo je dan okupljanja, praštanja ljubavi i kada treba da opet shvatimo koliko je važno se okupimo i koliko je važno da postoje oni naši interesi, nacionalni, koji su iznad podjela po bilo kojim osnovama”, rekao je Stanivuković.
Ni ove godine nije izostala bogata gastronomska ponuda vrijednih domaćica Verića i Bitrice tako da su prisutni mogli da probaju raznovrsne slatke i slane đakonije iz tradicionalne potkozarske kuhinje.
U kulturno-umjetničkom programu nastupili su članovi foklorne sekcije Bistrica- Verići koja djeluje u okviru Kulturno-umjetničkog društva Piskavica i desetak ojkačkih grupa.
Organizatori manifestacije su srpska pravoslavna crkvena opština Bistrica- Verići, suogranizatori turističke organiazcije Banja Luke i Prijedora, pokrovitelj Grad Prijedor te mnogobrojni prijatelji manifestacije među kojima su i grad Banja Luka i republički Sekretarijat za vjere i borjna privredna preduzeća.

Izvor: prijedorgrad