Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je Srni da projekt pisanja monografije o diplomatiji BiH, kojim rukovodi Bisera Turković, ima za cilj da se temeljni nedostaci u identitetu i nekakvoj državotvornosti popune na vještački način.

Bursaćeva ističe da je cilj projekta pisanja knjige da se ovi nedostaci popune razvlačenjem vremenskih perioda i zakretanjem činjenica u politički poželjnom pravcu, što nije viđeno u ozbiljnoj diplomatskoj praksi.

Ona smatra da ova monografija unosi dodatno nerazumijevanje i nesporazume na domaću političku scenu, u čemu se bošnjačka politička struktura etablirala kao nesumnjiv lider.

Prema njenim riječima, monografija “Diplomatija BiH 1992-2022” možda može da pruži naučni doprinos, ali pod uslovom da kvalitetno prikaže skandale i nevjerovatne poteze kojima je obilovala ova struktura, a koji vrlo vjerovatno nisu tako često viđeni u nekoj ozbiljnoj diplomatiji.

Pod dirigentskom palicom ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković, od početka ove godine, u izradi je monografija “Diplomatija BiH 1992-2022”, a rekao sagavornik Srne u MIP-u ovo ocjenjuje kao novu podvalu Turkovićeve na štetu Srba.

Isti izor navodi da u izradi monografije učestvuje vršilac dužnosti pomoćnika ministra Ljubo Grković, kadar SDS-a, kome, kako kaže, nije zasmetalo to što diplomatija BiH, koju priznaju tri konstitutivna naroda, nije postojala do izbora 1996. godine.

Prema riječima ovog izvora, Grković, kojeg je na poziciju vršioca dužnosti svog pomoćnika imenovala Turkovićeva početkom decembra prošle godine, u izradi monografije je “šef projekta”.

Autor: SRNA/RTRS