Načelnik Odjeljenja za policijsku obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Aleksandar Miladinović i pripadnici Policijske uprave /PU/ Prijedor održali su predavanja u tri osnovne škole u Prijedoru, Omarskoj i Lamovitoj o prevenciji štetnih uticaja društvenih mreža i bezbjednog korištenja interneta, saopšteno je danas iz ove uprave.

Tokom predavanja učenici su upoznati o bezbjednosnim rizicima i opasnostima korištenja društvenih mreža, gdje im je predočeno poželjno i podrazumijevano ponašanje na internetu, kao i načini zaštite vlastite aktivnosti tokom korištenja društvenih mreža.

Cilj edukacije je podizanje svijesti o bezbjednosnim rizicima i opasnostima korištenja društvenih mreža, ali i upoznavanje sa mehanizmima zaštite uređaja kojima se pristupa internetu.

Učenici su savjetovani da pravovremeno reaguju u slučajevima postojanja opasnosti ili rizika da postanu meta krivičnog djela putem interneta, te da o tome obavijeste roditelje ili punoljetne osobe koje će dalje adekvatno postupiti u cilju sprečavanja negativnih posljedica.

Savjeti o postupanju u slučajevima visokotehnološkog kriminaliteta mogu se pronaći na internet stranici MUP-a Republike Srpske https://mup.vladars.net/lat/index.php?vijest=vtk.

Izvor: SRNA/kozarski