Osobe sa invaliditetom upozoravaju da im je još uvijek otežan pristup objektima te kretanje javnim površinama i unutar zatvorenog prostora. Ističu da je, osim rampa za invalide, potrebno u objektima obezbijediti liftove te voditi računa o širini vrata zbog prolaska osoba u invalidskim kolicima. Iz Gradske uprave kažu da bi sve ustanove i institucije trebalo da u svojim budžetima planiraju novac za rješavanje ovog problema ili da se sa zahtjevima obrate lokalnoj upravi. U prijedorskom Udruženju paraplegičara imaju oko 220 članova, od kojih je veći broj u invalidskim kolicima ili koriste ortopedska pomagala. Imaju želju da učestvuju u javnom životu i da se druže. Međutim, prepreka je što u neke objekte ne mogu ući, a kada i uđu uz pomoć pristupne rampe, ne mogu proći kroz uska vrata prostorija i toaleta. Predsjednica Udruženja paraplegičara grada Prijedora, Biljan Tomić, ističe da su u zgradama i javnim ustanovama potrebni liftovi.

– Lift u Domu zdravlja mnogo bi pomogao invalidima, a ni ljekari ne bi morali silaziti dole, da u autu pregledaju pacijenta. Potrebna je pristupačnost laboratorijama, da ne moramo dovoditi doktora kući – navodi Tomićeva.

Veliki broj ustanova ima rampe za invalide. Neke od njih imaju i mobilne penjače. Jedna od njih je pozorište, međutim potrebno je i prostor u sali prilagoditi osobama u invalidskim kolicma. Rampu za invalide posjeduje i zgrada Muzeja Kozare. Ona olakšava pristup osobama sa invaliditetom prizemlju u kojem je Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”. Direktor Muzeja Zoran Radonjić kaže da je mobilnim penjačem nedavno riješen problem pristupa izložbenom prostoru na spratu. Zgrada u kojoj je smješteno Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora, nema pristup za invalide. Vršilac dužnosti načelnika ovog odjeljenja, Ranko Kolar, ističe da imaju prostoriju u zgradi Vatrogasnog doma, koja je namijenjena za prijem osoba sa invaliditetom.

– Sa načelnikom Odjeljenja ili bilo kojim službenikom, dan prije dogovori se razgovor, a tom prostoru mogu svi da pristupe – rekao je Kolar.

Izvor: kozarski