BiH ima svoja prava i u okviru njih ne može niko u BiH da nameće svoja rješenja, a to što čini Kristijan Šmit je protivpravno ponašanje. BiH ima pravo da podnese tužbu Međunarodnom sudu pravde protiv pojedinih članica PIK-a, rekao je Milan Blagojević, profesor ustavnog prava te je dodao da je odluka nelegitmnog visokog predstavnika Kristijana Šmita da poništi Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, protivpravna.

“Pravni osnov za podnošenje te tužbe od strane BiH, leži u statutu Međunarodnog suda pravde i u Povelji UN-a. BiH kako članica UN-a može tužiti bilo koju državu, članicu. Tužba se ne može podnijeti protiv PIK-a, već protiv pojedinih država članica PIK-a. Taj sud ne može odbiti tužbu, jer ga obavezuje Povelja međunarodnog prava. Dakle, niti jedna država ne može, pa taman se zvala Amerika, Njemačka i druge, ne mogu i nemaju pravo da se miješaju u unutrašnja politička pitanja BiH, jer je to suvereno pravo BiH, odnosno entiteta da uređuju unutrašnja politička pitanja. Upravo ove države članice, donoseći tzv. bonske zaključke, povrijedile su suverenitet BiH i kršile su Povelju UN-a. Zato, BiH može svaku od tih država da tuži Međunarodnom sudu pravde i to je važno da se uradi, jer bi time bio kraj tog fantomskog Savjeta za primjenu mira, koji ne poznaje međunarodno pravo, kao i kraj OHR i njegove diktature”, rekao je Blagojević.

Poništenje Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske od strane nelegitmnog visokog predstavnika jer protivpravno.

“Protivpravno je takvo ponašanje. To je očigledno. Ako ni SAD ni Britanija nemaju pravo da se miješaju u unutrašnja pitanja BiH niti bilo koje države, samim tim nemaju pravo ni da ovlaščuju visokog predstavnika da bilo kakve akte, a pogotovo ne one pravne akte, nameće u BiH. Zbog toga je pogrešno reći bonska ovlašćenja, jer oni podrazumijevaju pravnu valjanost davanja takvih ovlašćenja, a ovdje nema pravnog osnova. Ono što je uradio Šmit je diktatura. Kršenje međunarodnog prava”, kaže Blagojević.

Sankcije Britanije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku Srpske Željki Cvijanović, nisu osnovane.

“Sankcije su pravno-neosnovano uvedene. Gospodin Dodik i gospođa Cvijanović se pridržavaju ustavnih nadležnosti i ne krše ništa, čuvaju imovinu Srpske. Jedini koji zaslužuje osudu su oni koji uvode takve sankcije”, navodi Blagojević.

Izvor: ATV