U Specijalnoj bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” u Kozarskoj Dubici juče je svečano otvoren novi dijagnostički centar i objekat poluintenzivne njege ukupne površine 1.100 kvadrata.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, presjekao je vrpcu i predao na upotrebu ovaj objektat u Specijalnoj bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica”.

“Mlječanica” je ovim objektom postala najmoderniji zdravstveno-turistički kompleks u BiH.

U prisustvu više ministara, rukovodstva Fonda zdravstvenog osiguranje Republike Srpske, te predstavnika lokalne vlasti, susjednih opstina i gradova, Dodik je naglasio da je ovo važna investicija kojom su obezbijeđeni neuporedivo bolji uslovi za rad.

– Bolnica je još više dobila na značaju. Sada nam predstoji nastavak izgradnje još nekoliko objekata, čime će biti upotpunjenja medicinska, rekreativna i sportska ponuda – ocjenio je Dodik.

On je pohvalio odlučnost i viziju rukovodstva bolnice ka stvaranju savremenih bolničkih uslova.

Darko Banjac, direktor Specijalne bolnice “Mlječanica”, zahvalio je rukovodstvu Republike Srpske, a naročito Miloradu Dodiku, na podršci i pomoći.

– Završili smo gradnju tri objekta, uključujući topli blok, a do kraja godine gradićemo još četiri. To je važno za ovaj kraj, za Dubicu i za Republiku Srpsku. Od danas imamo novih 1.100 kvadrata poluintenzivne njege sa 44 ležaja, a gradićemo hidroblok na 1.650 kvadrata – rekao je Banjac.

Prvi pacijenti u tek otvoreni dio biće primljeni 3. maja, a rad u punom kapacitetu uslijediće u drugoj polovini juna. Do tada će osoblje završiti kompletnu obuku za rad na modernim medicinskim uređajima.

– Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” u Kozarskoj Dubici, ovim je dosegla evropski i svjetski nivo, a poslije okončanja svih planiranih investicija, biće najmoderniji zdravstveno-turistički kompleks u BiH – rekao je Banjac.

Banjac je naglasio da kompletnu investiciju finasira Vlada Republike Srpske. Do sada je utrošeno sedam miliona KM za izgradnju dijagnostičkog centra i poluintenzivne njege, a dio ovog novca rezervisan je za gradnju vodovoda i kanalizacije.

U nove bolničke kapacitete u Mlječanici uloženo je ukupno  devet miliona KM, a u ovoj godini je planirano ulaganje još 15 miliona KM. U toku su i drugi radovi na izgradnji turističko-rekreativnog centra višestruke namene.

To se, prije svega, odnosi na drugu fazu vodovodne i kanalizacione mreže, bungalove i hidroblok sa hiperbaričnim komorama te ogradu.

Planiramo da do oktobra završimo i ova četiri objekta čime ćemo okončati zdravstveni dio naše bolnice. Potom slijedi izgradnja objekata za potrebe turizma, sporta, rekreacije- objasnio je Banjac.

Kompletan projekat, kako je naveo, treba da bude završen početkom 2025. godine, a riječ je o hotelu sa pet zvjezdica, bazenima i velnes centrom.

Osim ulaganja u banjski kompleks, kako su rekli i Dodik i Banjac, neophodna je izgradnja infrastrukture. To se primarno odnosi na puteve. U toku je rekonstrukcija puta od Kozarske Dubice do Gradiške, ali je neophodna uzgradnja takozvane brze ceste od Prijedora do Dubice.

– To ce biti urađeno u narednih nekoliko godina- obećao je Dodik, rekavši da odavno postoji velika potreba za modernizacijom infrastrukture i značajnim investiranjem u Mlječanici.

INVESTICIJE

Darko Banjac, direktor Specijalnoj bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” izjavio je da će uz investicije u ukupnom iznosu 32 miliona KM u narednih nekoliko godina ova zdravstvena ustanova biti respektabilan zdravstveni i dijagnostički centar, te regionalni centar zdravstvenog turizma. On je dodao da razvoj “Mlječanice” u turističkom segmentu podrazumijeva izgradnju novog kompleksa, koji će posjedovati hotel sa 150 mjesta, sa velnes centrom i bazenima, novim bungalovima, sportskom dvoranom, Fudbalskim stadionom i sportskim terenima.

Izvor: Srpskainfo