Donja Gradina danas je dolina tišine, ogromne tuge prema onome šta se ovdje desilo, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Spomen-području “Donja Gradina” na obilježavanju Dana sjećanja na jasenovačke žrtve.

Dodik je poručio da će ovdje dolaziti dok je živ, napomenuvši da je o stravičnim zločinima u ustaškom logoru Jasenovac slušao kao dijete, a među njima je i priča kako su ustaše u džak, gdje su stavljali djecu gurali i mačke, zavezali i bacali u Savu.

– Zar je moguće da to postoji. Naravno, nastavićemo da se toga sjećamo – rekao je Dodik.

On je istakao da se srpski narod odvaja od drugih jer nikada nije htio da izgubi slobodu, a nje nema bez države.

– Zato je nastala Republika Srpska, i drago nam je da vidimo sve moćniju i snažniju Srbiju, koja je centar bezbjednosti, mira, razvoja – istakao je Dodik.

Istakao da ima gađenje prema pokušajima da se rehabilitiju ustaški pozdravi, te da ima neodoljivu želju da stane i kaže šta misli o njima.

– Pobili ste nas samo zato što smo bili Srbi, pobili ste nas jer smo bili bolji ljudi od vas – naglasio je Dodik i dodao je saučenik bila Titova komunistička vlast.

On je naglasio da je patriotizam sjećati se onoga šta se desilo u Donjoj Gradini, ali i reći kojem narodu pripada.

Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u koncentracionom logoru Jasenovac obilježavaju zajedno Srpska i Srbija.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je skoro 20.000 djece.

Izvor: SRNA/Srpskainfo