Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin smatra da je izjava Šefika Džaferovića, kojom situaciju u Ukrajini poredi sa BiH prije tri decenije, najobičnija izmišljotina i vodi ka daljoj destabilizaciji i usložnjavanju odnosa među narodima u BiH.

– Nema nijednog elementa prema kojem se situacija u Ukrajini može poistovijetiti sa situacijom u BiH danas ni prije tri decenije – rekao je Župljanin Srni.

Prema njegovim riječima, svako povezivanje i pravljenje paralele između Ukrajine i BiH su najobičnija izmišljotina koja treba da stvori percepciju u javnosti da je situacija u BiH složena i da je potreban strani intervencionizam i da neko drugi uređuje stvari u BiH umjesto tri konstitutivna naroda.

– Јedini put i način da se stvari u BiH riješe je demokratski dijalog i konstruktivni razgovor tri konstitutivna naroda. Svako pozivanje na stranu intervenciju, svako upoređivanje sa situacijom u Ukrajini nema nikakvog smisla – rekao je Župljanin.

On je istakao da je za BiH najbolje da se ne miješa u poslove drugih zemalja i da ne traži i ne priziva miješanje drugih zemalja u unutrašnja pitanja BiH.

– Mir u BiH ne može održati niko drugi, već Srbi, Bošnjaci i Hrvati i razgovor među njima da se situacija u BiH kratkoročno i dugoročno stabilizuje – smatra Župljanin.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je za holandski list “Volkskrant” da su, kako je rekao, prizori iz Ukrajine identični onima koji su dolazili iz BiH prije tri decenije, kao i da je pridruživanje BiH EU geopolitička neminovnost, s obzirom na “napore Rusije da destabilizuje zemlju”.

Autor: SRNA/RTRS