U Prijedoru je počela dvodnevna Međunarodna naučna konferencija “Znanjem do zdravlja – SANUS 2022”, koja se održava u organizaciji Visoke medicinske škole Prijedor i u saradnji sa Akademijom strukovnih studija iz Beograda. Naučna konferencija okupila je oko 120 učesnika iz 11 zemalja, a pruža priliku naučnim radnicima i zdravstvenim profesionalcima da predstave vlastita saznanja i razmijene informacije o aktuelnostima u njihovim oblastima. Tokom dva dana biće predstavljeno 75 radova iz oblasti radne terapije, fizioterapije, zdravstvene njege, sanitarnog inženjerstva i medicinsko-laboratorijskog inženjerstva. Jedna od učesnica je Zagrepčanka Dubravka Šimunović, doktor nauka iz oblasti javnog zdravsta i biomedicine. Ona će predstaviti radno-terapijsku intervenciju koja se odnosi na inovativne metode u školovanju.

“Sve nas je zahvatio ovaj hibridni model, u kojem smo se i mi, kao predavači, ali i studenti morali prilagoditi periodu karantina, gdje direktna nastava nije bila izvodljiva. Kroz te inovativne metode, moja je zadaća da upoznam prisutne o prednostima i nedostacima takvog oblika podučavanja u visokoškolskom obrazovanju, pogotovo kada su u pitanju zdravstveni radnici”, rekla je Šimunovićeva.

Doktor Nada Savković, sa Akademije strukovnih studija u Beogradu, izložiće istraživanje metodologije procjene pacijenata sa reumatskim bolestima u radnoj terapiji.

“Ova međunarodna konferencija prilika je dase, poslijedvije duge godine, ljudi vide uživo bez maski, da čuju jedni drugi i isprate rad svojih kolega. Prosto da uporedimo šta je to što radimo i gdje smo jedni u odnosu na druge, kada je radna terapija u pitanju”, rekla je Savkovićeva.

Prva međunarodna naučna konferencija “Znanjem do zdravlja – SANUS 2022” jedna je od aktivnosti kojima Visoka medicinska škola u Prijedoru obilježava 25 godina rada. Direktor Ilija Stijepić rekao je da će biti održano plenarno predavanje te po tri paralelne sesije iz više oblasti. Generalni sponzor međunarodne konferencije je Banja “Mlječanica”, a podršku su dali i Grad Prijedor, Fondacija “Fami”, Zavod za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” i IRB banka te drugi sponzori. Svečanom otvaranju konferencije prisustvovali su Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma RS, i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

Izvor: kozarski