Gostujući na Happy televiziji, predsjednik Ujedinjene Srpske izjavio je da na sastanku Briselu ništa nije ništa potpisano ni dogovoreno, već je došlo do usaglašavanja po određenim idejama, koje će omogućiti da BiH bude tema za pristupne pregovore Evropskoj Uniji. Sam dokument je politički dokument, koji nema obavezujuću snagu, te Stevandić dodaje da je pozicija Republike Srpske danas, u odnosu na ranija vremena, dosta relaksiranija, što je i rezultat stabilne spoljne politike Srbije, sa kojom se Srpska usaglašava, te da i zbog toga nije bilo nikakvih pritisaka.

Stevandić je naglasio da se delegacija Republike Srpske u Briselu odmah izjasnila po određenim pitanjima, te da su pitanja konstituvnih naroda, državne imovine, veta i entitetskog glasanja ostala nepromjenjena, i na tim pitanjima nije bilo nikakvog popuštanja. A kad je pitanje odnosa BiH prema Rusiji i Ukrajini, Stevandić je izjavio da se neke stvari ne mogu izmjeniti, ali da su se izborili da se o tom pitanju može samo Predsjedništvo BiH izjasniti, kao i prema prema dokumentima EU i UN.

Međunarodna zajednica, dodaje Stevandić, sada shvata da u Republici Srpskoj postoji politička struktira koja neće složiti sa smanjenjem nadležnosti, te da se neće okrenuti protiv Srbije, te da se ustavna pozicija Republike Srpske neće promjeniti, što je realnost koju su i bošnjački političari prihvatili, a jedan od razloga te pozicije Srpske je i trenutna politička situacija u Srbiji, koja je zahvaljujući jakim institicujama i liderstvu omogućila i da se na Republiku Srpsku danas gleda drugačije.

prijedor24h