Zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske, Siniša Vidović komentarisao je izjavu novinara BHT Elvira Bucala, koji je ćirilicu nazvao hijeroglifima. Vidović naglašava da neko ko nema svoju istoriju, ismijava tuđu, i naziva sramotnim to što narod Srpske svojim novcem finansira ovu, kako je on naziva, kvazi-institiciju, koja je u zadnjim godinama samo poznata po torturi srpskih zaposlenika i izlivima mržnje prema srpskom narodu.

“Ti hijeroglifi, kako Elvir naziva ćirilicu, stariji su od kompletne muslimanske kulture na Balkanu, pri tom naravno mislim na njihovu autentičnu kulturu, a ne ukradenu. I povelja Kulina Bana koju muslimani stručno prisvajaju je, ironično, napisana ćirilicom. I to su istorijske činjenice, koje, kad već ne mogu da se promijene, mogu da se napadaju. Sve mi se čini da ustasku odredbu o zabrani cirilice mnogi danas prizivaju i priželjkuju. Ovakvi kvazi intelektualci zaboravljaju da su mnoga knjizevna djela koja su vrijedna za citavo covjecanstvo napisana upravo na cirilici”, rekao je Vidović.

Vidović naglašava da je BHT odavno poznata po jednostranosti, srbofobiji i napadima na zaposlene Srbe u toj medijskoj kući.

“Postavlja se pitanje, da li od naših para treba da živi jedna takva ustanova? Upravo narod Republike Srpske od uplaćenih sredstava za RTV taksu izdvaja 50 odsto za BHTV dok po 25 odsto idu za RTRS i FTV”, kazao je Vidović.

“Da li mi trebamo da nastavimo finansirati prvi stub fašizma ove države, ovakavu gebelsovsku instituciju, ili bi trebali te pare da vratimo tamo gdje im je i mjesto, a to je Republika Srpska. BHT je još jedan u nizu mnogih “multietničkih” primjera sarajevskog suživota, koji od nas očekuje da im se  klanjamo kao sultanima”,  zaključuje Vidović, i dodaje da je došlo vrijeme da Republika Srpska napusti BHT”, pita se Vidović.

Izvor: ATV