Na većini benzinskih pumpi u Banjaluci litar dizela košta 3,12, dok se litar benzina može kupiti po 2,79 KM.

Najskuplji dizel trenutno se prodaje po 3,19, a najskuplji benzin po 2,98 KM po litru.

Kad se u obzir uzmu trenutne cijene na više benzinskih pumpi, ova goriva u prosjeku koštaju 3,13, odnosno 2,87 maraka. Naime, na većini pumpi dizel je 3,12 KM, dok cijena litra benzina, od one najniže do najviše, varira za skoro 20 feninga.

U odnosu na početak avgusta, dizel je pojeftinio za 14, a benzin za 18 feninga po litru. Naime, početkom mjeseca ova goriva su u prosjeku koštala 3,27, odnosno 3,05 KM po litru.

Sredinom jula, kada su i krenula pojeftinjenja goriva u Srpskoj, prosječna cijena dizela kretala se oko 3,49, a benzina 3,39 KM. Dakle, unazad nešto više od mjesec dana, ova goriva su, u prosjeku, pojeftinila za 0,36, odnosno 0,52 KM.

– Od marta su nas poskupljenja goriva uništila. Naftaši su, jedno vrijeme, cijene dizali na dnevnom nivou, pa nismo uspjeli pohvatati šta je i koliko poskupilo. Ni sada cijene nisu baš prihvatljive, ali lakše se diše nego prije nekoliko mjeseci. Samo nek su ona nesretna poskupljenja stala – kaže Milomir S. iz Banjaluke.

Podsjećamo, početkom jula dizel je na pojedinim pumpama išao i do 3,63 KM, a litar benzina 3,46 KM.

Gorivo je u Srpskoj počelo da pojeftinjuje negdje u drugoj polovini jula, kao reakcija na pad cijena sirove nafte u svijetu.

Prema zvaničnoj statistici, u avgustu prošle godine litar dizela u prosjeku je koštao 2,11, a litar benzina 2,15 KM.

Izvor: Srpskainfo