Rekonstrukcija stare banje, terapijski park, blatni bazeni, hotel, objekat za rehabilitaciju – sve će to biti Slatina. Korisnici banje hvale i sadašnji kompleks a sve što bude novo i bolje, kažu, samo će poboljšati uslugu.

„Šta se god novo radi dobro je. Zapošljavati radnike i to je to.“

„Ovdje je prelijepo, ja sam prvi put ovdje, ali je prelijepo stvarno.“

„Što se tiče terapija i svega sve je super, samo da su uslovi malo bolji, odnosno smještaj, ništa drugo.“

„Da, banju koristim trenutno sada i dobro je ovo što se radi“, kažu nam korisnici.

Banjski turizam će, kroz izgradnju novog kompleksa u Slatini, biti podignut na do sada neviđen nivo u Republici Srpskoj, čulo se danas. Srpska će u projekat, koji bi trebalo da bude gotov za četiri godine, uložiti 300 miliona KM. Cilj je da pacijenti na jednom mjestu imaju sve, u tome i uspijevamo, kaže direktor Zavoda. U sklopu Zotovića rade fizijatri, ortopedi, hirurzi, neurolozi, uz drugo medicinsko osoblje, što uslugu čini kompletnom. Puno pažnje posvetiće centralnom parku.

„Park se ne dira, centralni park ostaje slobodan. Objekti se rade po obodu našeg kompleksa, tako da ne ugrožavamo parkovsku površinu. Radi se 100.000 kvadrata objekata i otprilike 84.000 kvadrata parkovske površine sa svim mogućim sadržajima“, rekao je Goran Talić, direktor Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“.

S obzirom na činjenicu da se u Slatini traži mjesto više, ovo je bio jedini realan korak, kažu zvaničnici Srpske. Dobra pozicija, samo je jedna od prednosti koje ima Slatina.

„Činjenica je da je ona udaljena samo 15 km od autoputa, malo više od toga od centra Banjaluke, od Laktaša isto toliko, što govori o tome da je središte. Ovdje je voda oko 40 stepeni, što je zaista bila šteta ne iskoristiti svih prethodnih godina.“, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

„Ovdje treba uložiti novac, ovo treba proširiti i ovo treba napraviti upravo ovako kao što smo vidjeli u idejnom projektu, da to bude rehabilitacioni, zdravstveni, turistički i kongresni centar, gdje bi svako prema svom nahođenju ili želji mogao da koristi“, istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Sadašnji kompleks u Slatini završen je 2018. godine. Očekuje se da će nova ulaganja, privući i nove goste, i to one van Republike Srpske.

Izvor: ATV