Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije nakon Svete arhijerejske liturgije koju je služio u Manastiru Savina u Herceg Novom, blagoslovio je vjernike “u gradu Svetog Stefana i Svetog Save”.

– Neka ste, braćo i sestre, blagosloveni, neka vam Boga podari mir, radost i ljubav, jedinstvo u vjeri, ljepoti i radosti i onda tako zagrlimo i zagrlite svakog ko dođe u ovom gradu bez obzira iz kojeg naroda i kojoj vjeri pripada – rekao je patrijarh Porfirije u besjedi poslije liturgije na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, slave manastira Savina.

Patrijarhu Porfiriju sasluživali su Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije, Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Јovan, dalmatinski Nikodim i toplički i izabrani šabački Јerotej, sveštenstvo i sveštenomonaštvo iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve, uz molitveno učešće mnogobrojnog vjernog naroda.

Patrijah srpski je istakao da je potrebno biti utemeljen u Hristu i da je “tamo gdje je Hrist, tamo je i molitva”.

– Ne molimo se sebično, molimo se za čitav svijet. Molimo se za bližnje, a onda ta molitva i za bližnje. Molimo se za Njega i trpimo za Njega – naglasio je patrijah Porfirije i dodao da ćemo preobražavanjem preobraziti i sebe.

On je vjernicima čestitao današnji praznik.

Mitropolit Јoanikije je poželio dobrodošlicu patrijahu Porfiriju i zahvalio mu što je danas prisutan u Manastiru Savina na ovaj veliki praznik.

On je patrijarhu Porfiriju poklonio ikonu Svetog Stefana koji u rukama nosi grad Herceg Novi, kao njegov zaštitnik.

Iguman manastira Savina jeromonah Makarije pokolonio je patrijarhu Porfiriju ikonu Bogorodice.

Nakon Svete arhijerejske liturgije u porti Manastira biće upriličen duhovno kulturni program i narodno slavlje.

Večernja služba i Litija sa čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Savinske u Manastiru Savina počeće u 18.00 časova.

Nakon litije biće upriličena promocija izabranih djela blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Patrijarh Porfirije, mitropolit Јoanikije i protojerej Radomir Nikčević govoriće o njegovom djelu, a biće riječi i o 30 godina od osnivanja Izdavačko-informativne ustanove “Svetigora” i o tome šta je ona doprinijela misiji Crkve, ne samo u Crnoj Gori, nego i šire.

Autor: SRNA/RTRS