Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u besjedi nakon arhijerejske liturgije povodom Đurđica, slave Grada Novog Sada, da se za jevanđeljske vrijednosti ne treba boriti mržnjom ili inatom, nego dobrotom i krotkošću.

Sveti Georgije i kad je stradao, i kad je bio proslavljan, bio je ispunjen krotkošću, mirom i smirenjem. I, kakav je bio sveti Georgije takvi su bili brojni hrišćanski mučenici kroz istoriju – naveo je patrijarh srpski u novosadskom Sabornom hramu gdje je načalstvovao liturgijom, uz sasluženje lokalnog sveštenstva.

Patrijarh Porfirije je podsjetio na svetog Vukašina iz Klepaca, koji je stradao u koncentracionom logoru Jasenovcu za vrijeme Drugog svjetskog rata.

– Zlotvor mu otkida jedan po jedan dio tijela, a Vukašin što je siromašniji za dio tijela postaje sve smireniji, sve ispunjeniji ljubavlju i smirenim, krotkim tihim glasom samo ponavlja riječi: `Dijete, ti samo radi svoj posao!`”, rekao je patrijarh Porfirije.

U besjedi održanoj poslije liturgije patrijarh je istakao, da danas, slaveći svetog Georgija nikad i nizašta ne smijemo ostaviti svoju pravoslavnu vjeru, odnosno vjeru u Gospoda živoga.

– I, ma koliko mi slabašni bili, a znamo mi to bolje od svekolikih kritizera, i ma koliko padali, nikad se ne smijemo odreći jevanđeljskih vrednosti. Uvijek uz pomoć Božiju, uz pokajanje i spoznaju svoga pada, a onda i ljubavlju Božijom vraćamo se jevanđeljskim pravim vrijednostima, a time Bogu i sebi – rekao je patrijarh srpski Porfirije.

On je naglasio da današnji čovjek koji je vezan za ovaj svijet, svijet bez Boga, ima drugačiji sistem vrijednosti i drugačije ciljeve.

– Svijet, koji je kako se to kaže antropocentrično usmjeren, svijet u čijim temeljima ne leži bogočovjek Hristos, razlikuje se od onog sistema kom težimo, a to je sistem Jevanđelja, odnosno vrednosti koje se otkrivaju kroz zapovjesti Božije – rekao je patrijarh.

Prema njegovim riječima, svijet koji je antropocentrično usmjeren ima za cilj da sve na sebičan način podredi samo sebi.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije napomenuo je da je njegova današnja posjeta Novom Sadu, povratak u očev dom, jer se u Novom Sadu školovao, ali decenijama u Sabornom hramu služio liturgije povodom slave Đurđica.

Patrijarh srpski Porfirije danas je bio u prvoj zvaničnoj posjeti Eparhiji bačkoj od njegovog ustoličenja.

Izvor: Srpskainfo