U organizaciji Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru je otvoren Izviđački višeboj ” Kozara 2022″ koji je okupio oko 250 učesnika iz Breze Zavidovića, Banja Luke, Osijeka, Petrova, Banovića, Broda, Vareša, Zenice, Tešnja, Doboja, Osijeka , Niša te ekipe odreda domaćina takmičenja.

Starješina Odreda ” Dr Mladen Stojanović” Ernest Badnjević novinarima je izjavio da je ovo tradicionalna aktivnost koja je , nakon dvije godine pauze, ponovo okupila izviđače u Prijedoru.

” Zadatak izviđačkih ekipa je da u određenom vremenu na topografskim kartama koje dobiju, pronađu kontrolne tačke, a nakon toga trebaju te tačke sa karte pronaći i u prirodi ili u gradu i na njima onda rješavaju neki od zadataka – nekad su to testovi opšteg znanja ili poznavanja prve pomoći , a nekad slanje poruka signalnim zastavicama, Morzeovom azbukom, dizanje i rušenje šatora, slikanje skice staze, vezivanje čvorova”, istakao je Badnjević.
Prvi izviđački višeboj u Prijedoru organizovan je 1973. godine, obnovljen je 2003.godine, da bi se od 2013.godine definitivno organizovao u novembru mjesecu u znak sjećanja na 14. novembar 1953. godine kada je Odred osnovan.
Ovogodišnji Izviđački višeboj otvorio je zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević koji se zahvalio Odredu izviđača ” Dr Mladen Stojanović” koji , kako je naglasio, radi ovako fine stvari.
” Oni su danas okupili preko 200 učesnika na jednom mjestu u gradu Prijedoru , iz drugih opština i država i mi ćemo biti dobri domaćini i hvala im što su danas s nama, a iduća godina će biti godina velikog jubileja za naš odred i mi ćemo isto biti tu da ih podržimo”, istakao je Kovačević.
Džejna Džedo je izjavila da je tokom šest godina koliko je član Odreda izviđača ” Zvijezda Vareša”naučila razne vještine i aktivnosti koje su joj pomogle i tokom školovanja i uopšte u životu.
” Izviđači su jedna predivna organizacija i željela bih da pozovem sve ljude da nam se priključe jer tu su druženja , mnoge aktivnosti i sticanje raznih vještina”, poručila je DŽedo.
Predsjednik izviđača grada Zenica Edin Šarić potvrdio je da sa prijedorskim odredom sarađuju već deset godina.
” Sve je počelo realizacijom Interetničkog kampa i u ovih deset godina održano je 80 velikih aktivnosti što uključuje naš zajednički rad u oko 400 dana raznih aktivnosti što je impresivan podatak i dalje se družimo i nastojaćemo da to proširujemo u budućnosti”, rekao je Šarić.

Izvor: prijedorgrad