Danijel Špadić jedan je od 20-tak pilota jedriličara prijedorskog Aero-kluba koji krstare nebeskim visinama iznad grada na Sani. Kaže da je dozvola za pilota jedriličara čiji je vlasnik postao prije nekoliko dana, ispunjenje sna iz djetinjstva.

„Omilјena igračka, dok sam bio mali bila mi je avion i uvijek sam maštao da postanem pilot. Sada je letenje moj hobi. Volim adrenalin i visinu, to me privlači. Pozivam sve zalјublјenike u adrenalin i letenje da dođu ovdje da se družimo,  letimo i uživamo u visinama“, rekao je Špadić.

Dodaje da je prvo prošao tromjesečnu teoretsku obuku koju čini devet predmeta, a potom i praktičnu. Ističe da nikada neće zaboraviti svoj prvi samostalni let,  koji je izveo tek nakon 40 zajedničkih letova sa instruktorom Ljubišom Aramandom.

„Kada mi je Ljubiša prvi put saopštio da slјedeći let idem sam,  toliko sam počeo da se znojim.  Pitao sam ga je li siguran. On mi je rekao da je siguran samo u sebe, a da ja moram biti siguran u sebe. Rekao mi je da ja to mogu i znam i da nema potrebe da se plašim. Čim sam poletio odmah mi je bilo lakše“, priča Špadić.

Dozvolu za pilota jedriličara dobio je i Borjan Palada. Međutim, ovo nije prva njegova dozvola. Obnovio ju je nakon 19 godina pauze.

„To je isto kao i auto ili bicikl.  Kada naučite jednom nešto i ako to volite onda ostaje zauvijek. Naravno,  potrebno je osvježiti teoretsko znanje, jer kada prođe dosta vremena određene stvari se i zaborave. Međutim taj osjećaj dok letite se nikada ne može izgubiti, jednostavno vuče vas non stop gore.  Lijepo je na zemlјi, ali gore je još lјepše“, tvrdi Palada.

Obuka za pilota jedriličara košta oko 2.500 KM. Instruktor letenja Ljubiša Armanda kaže da je osim lјekarskog uvjerenja, jedan od uslova za kandidate da ne mogu biti mlađi od 16 godina.

„Nakon što su ispunjeni ti uslovi mi radimo selekciju.  Pravimo informativni let sa kandidatima i kada vidim ko ima smisla za to  ulazimo u priču oko nastavka  teoretske, ali i praktične obuke. Imamo tri mlada kandidata koji su zadovolјili naše kriterijume, imaju po 16 godina.  Tako vjerujemo da bismo naredne godine mogli imati pet mladih pilota“, kaže Aramanda.

Piloti tvrde da je jedriličarstvo umjetnost letenja,  jer jedrilica nema motor. Nakon što je avion uz pomoć sajle podigne u visinu, ona se uz pomoć termičkih stubova održava u vazduhu i slijeće na zemlјu.

„Mi u jedrilici po četiri-pet sati provedemo na nebu sa jednim letom od pet minuta uz pomoć aviona. Ovaj vazduhoplovni sport je najjeftiniji od svih vazduhoplovnih sportova,  Jedino se paraglajding  može porediti,  ostalo je sve skupo s tim“, kaže Aramanda.

Prijedorski Aero-klub ima šest jedrilica i jedan avion za šlepanje . Piloti ističu da je u njihovom sportu najbitnija bezbjednost, iza koje dolaze druženje i rezultati.

Jedriličarska sekcija Aero-kluba „Prijedor“ postala je bogatija za još dva člana sa dozvolama za pilote jedriličare. U ovom klubu kažu da im je  cilј da formiraju juniorsku i seniorsku ekipu koja će predstavlјati Prijedor na takmičenjima.

Izvor: kozarski