Okružni sud u Prijedoru potvrdio je optužnicu protiv Srđana Jelače zbog pokušaja ubistva sugrađanina Gorana Jeličića, potvrđeno je portalu Srpskainfo.

Jelača je, nakon devet godina skrivanja i bježanja, uhapšen u martu ove godine u Danskoj po međunarodnoj potjernici, nakon čega je izručen BiH, odnosno pravosuđu Republike Srpske.

Nakon izručenja, Jelača je prebačen u pritvorsku jedinicu Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka, gdje se i danas nalazi.

Prema navodima iz potvrđene optužnice koja je u posjedu Srpskainfo, Jelača je krivično djelo izvršio 9. marta 2013. godine oko 3 časa u ulici Vuka Karadžića u Prijedoru.

Žrtva napada, Goran Jeličić, za dlaku je izbjegao smrt, jer je optuženi kritične večeri u njega ispucao pet hitaca.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Goran jeličić

Pokušaju ubistva prethodilo je narušavanje reda u prijedorskom lokalu “Medžik”, nakon čega su pozvani radnici “Sektor sekjuritija”, među kojima je bio i Jeličić.

Uoči intervencije, Jelača je pobjegao iz lokala, ali je otišao u stan kako bi uzeo pištolj kalibra 7,62 milimetra.

Nakon izlaska iz zgrade primjetio je Jeličića. U kritičnim trenucima Jeličić se, kako je navedeno u optužnici, raspravljao sa K.D. Optuženi je došao u neposrednu blizinu Jeličića i ispalio pet hitaca u namjeri da ubije radnika “Sektor sekjuritija”.

– Jedan metak pogodio je oštećenog u predjelu desne natkoljenice usljed čega je zadobio povrede opasne po život u vidu strijelne rane sa višestrukim prelomom desne butne kosti i ozljeđivanjem butne arterije i vene, a ostali meci su se odbili od asfaltnu podlogu, usljed čega su fragmenti metaka i dijelovi asfalta pogodili oštećenog u predjelu lijevog koljena, polnog uda i malog prsta lijeve šake, usljed čega je oštećeni zadobio strijelnu ranu u predjelu lijevog koljena, razderinu u predjelu polnog uda i mošnji i strijelnu ranu u predjelu malog prsta lijeve šake, nakon čega je pobjegao sa lica mjesta u nepoznatom pravcu – navodi se u optužnici.

“Ljut sam”

Jeličić je, nakon što je Srpskainfo ekskluzivno objavila vijest o hapšenju Jelače nakon devet godina skrivanja, izjavio da se istovremeno osjeća i srećno i jadno.

– Jadno, jer je trebalo duže od devet godina da Jelača bude uhapšen, a srećno, jer će mu se konačno suditi zbog onoga što je uradio – izjavio je Jeličić, koji danas radi u Njemačkoj.

Iako je od tog 9. marta 2013. godine prošlo više od devet godina, sjećanja na kritično veče nisu izblijedila.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Ljut sam na Srđana Jelaču i, iskren da budem, ne znam šta bih napravio da ga vidim, znajući kroz šta smo, zbog svega šta je uradio, prošli moja porodica i ja nakon teškog ranjavanja – naveo je bivši radnik “Sektora”, koji je za dlaku izbjegao smrt.

Jeličić je dodao da je duže od devet godina ustajao i odlazio spavati čekajući da Jelača, čovjek koji ga je napravio invalidom, bude uhapšen.

Suđenje Jelači zakazano je za 27. decembar u Okružnom sudu u Prijedoru.

Izvor: Srpskainfo