Direktorske fotelje na zajedničkom nivou gotovo su podijeljene. Prve su one u bezbjednosnim agencijama u kojima su čelnicima odavno istekli mandati.

Nezvanično saznajemo da će Darko Ćulum ostati direktor SIPA-e. Osman Mehmedagić, nakon brojnih afera odlazi iz OBA-e. Zamijeniće ga Erduan Kefedžić. Slobodan Ujić napušta Službu za poslove sa strancima, a u fotelju će Žarko Laketa. Mirsada Vilića nakon dva mandata, u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela zamijeniće Nusret Selimović. U Graničnu policiju će Mirko Kuprešaković.

“Pa mislim da to već ima podijeljeno to će se otpirlike zadržati na istom nivou. OSA će pripasti Bošnjacima, SIPA nama, a granična služba Hrvatima”, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Što se bezbjednosnih agencija tiče, smjene su odavno trebale da budu na dnevnom redu. Čini se da je najveći kočničar bila SDA.

“Upravo to je taj dobar podatak, da u sektoru bezbjednosti, u šest ključnih institucija u pet institucija na čelu su ljudi čiji su mandati davno istekli. Koji su odgovorni više svojim političkim šefovima nego institucijama BiH. To možda najbolje oslikava potrebu da se ova stvar brzo rješava”, kaže Elmedin Konaković, lider stranke Narod i pravda.

Završnicu čeka i Savjet ministara BiH. Imena su na provjerama. Zoran Tegeltija biće novi ministar finansija, Staša Košarac ostaje u istom resoru. Nenad Nešić bi trebalo da bude novi ministar bezbjednosti, a Sevlid Hurtić ministar za ljudska prava. Iz drugog eniteta u Savjet ministara će Elmedin Konaković, Zukan Helez, Edin Forto, Davor Bunoza, Dubravka Bošnjak  i Borjana Krišto.

“Ko god dođe na ove pozicije, ko je spreman sada da u Savjetu ministara, ko je spreman da se dogovara i da nešto radi, biće neuporedivo bolji od prethodnog saziva Savjeta ministara. Postojeći Savjet ministara je bio u blokadama i ništa nije radio. Kako su sami učesnici priznavali, nikada nisu znali kada je sjednica Savjeta ministara ni kada je dnevni red u pitanju, šta će biti podržano, šta neće biti”, istakao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Imena ministara provjerava SIPA-a. Ako svi dobiju zeleno svjetlo, novi savjet ministara trebalo bi da bude formiran krajem Januara. To, čini se, nikako nije po volji SDA i DF-u, koji više nisu dio vlasti. Zbog podrške novom Savjetu ministara u DF-u su pojedinima već podijelili crvene kartone. Potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Mirsada Duratovića izbacili su iz stranke jer je podržao novi saziv Savjet ministara BiH.

Izvor: ATV