Stojan Janjetović, sportski direktor i Ognjen Hrnjak, član uprave Fudbalskog kluba Rudar Prijedor družili su se u Puli sa čuvenim prijedorskim fudbalerom Milovanom Mrkšićem Čupkom (89).

Riječ je o jedinom živom članu nekadašnjeg Fudbalskog kluba Mladost iz Prijdora čiji su juniori 1952. godine igrali u Sarajevu na finalnom turniru prvenstva BiH zajedno sa FK Sarajevo, FK Željezničar (Sarajevo) i velež (Mostar). Čupko je rođen 1934. godine, a od 1956. godine u Puli kada je upisao Vojno-pomorsku akademiju. Počeo je karijeru u FK Jedinstvo (Prijedor) 1951. godine i igrao je na poziciji halfa i desnog beka. Prije nego što je postao pomorski kapetan korvete bio je na studijama u Beogradu i tamo je nastupao za Radnički iz Novog Beograda.
Želim da se zahvalim na divnom susretu, dragim poklonima i prijateljskom druženju s mojim Prijedorčanima i ostaće mi u prelijepom sjećanju. Potsjetio me je ovaj susret na nekadašnja divna vremena, uspomene i sjećanja na ugodne trenutke  življenja koji vječno ostaju u čovjeku kao podstrek za nastavak života. Želim da tako bude i sa mnom. Nadam se da ćemo se vidjeti na ljeto kada planiram da dođem u Prijedor – rekao je Milovan Mrkšić Čupko.

Juniori FK Mladost (Prijedor) 1952. godine

Stojan Janjetović koji je bio inicijator ovog sastanka je istakao:
Čupko je legnda prijedorskog fudbala. Iako je davno preselio u Pulu uvijek je čast s njim sjesti, porazgovarati, evocirati uspomene. Njagovo ime se u našem gradu još uvijek, sa dužnim poštovanjem izgovara. Jedini je živi svjedok istorije potkozarskog fudbala i te generacije Mladosti koja je 1952. godine igrala u Sarajevu finalni turni prvenstva BiH. Prije toga išlo se i za Trebinje, preko Splita do kojem se išlo vozom, a onda brodom do Dubrovnika, te autobusom do Trebinja! Od Mrkšića uvijek nešto novo možete da čujete i da vas uputi kroz istoriju do fudbalske suštine.
Milovan Mrkšić Čupko je jedini živi učesnik prve međunarodne fudbalske utakmice odigrane u gradu Prijedoru 1952. godine kada je u Potkozarje došao austrijski Klagenfurt!
Prvi reprezentativac Jugoslavije iz Prijedora je Mile Rajilić, koji je 1940. godine nastupio za nacionalni tim, a počeci fudbala u Prijedoru se vezuju za kraj 1918. i početak 1919. godine – rekao je na kraju popularni prijedorski Čupko.
Ekspedicija Rudar Prijedora nalazi se u Istri na desetodnevnim pripremama i učestvuje na tradicionalnom međunarodnom turniru “Medulin kup 2023”.Stojan Janjetović i Milovan Mrkšić

Izvor: SportDC