Iznenađenje i senzacija na Gradskom stadionu u Prijedoru. Prvoligaš Republike Srpske Rudar Prijedor je sa dva igrača manje odigrao neriješeno sa favorizovanim banjalučkim Borcem – 1:1 i eliminisao crveno-plave u osmini finala Kupa Bosne i Hercegovine, poslije boljih izvođenja penala. Mnogi će se poznavaoci fudbala složiti da je pravda na “bijeloj” tački zadovoljena.

Zanimljivo je da su Prijedorčani u prošloj sezoni eliminisali Banjalučane u polufinalu kupa Republike srpske takođe poslije boljeg izvođenja penala.
Rudar Prijedor je poveo u 13. minutu kada je domaći sastav izveo dobru brzu akciju, lopta je došla na 20 metara od gola do Aleksandra Demonjića, šutirao je lijevom nogom po zemlji u lijevi donji ugao Nikole Ćetkovića i pogodio – 1:0. Bila je to prva ozbiljnija prilika na utakmici pretvorena u pogodak. Nakon toga Banjalučani su krenuli agresivnije, u dva navrata je Ivan Jurilj pokušavao, ali je bio neprecizan. Kako je vrijeme odmicalo na terenu se igralo mirnije, domaćini su prijetili preko brzonogog tamnoputog Da Silve, a Banjalučani uglavnom iz prekida.
Igrao se 43. minut kada je dosuđen jedan slobodan udarac na 40-tak metara od gola Prijedorčana loptu je namjestio Nikola Ninković, odlično centrirao, a u šesnaestercu je najviši u skoku bio Nedeljko Piščević i parabolom matirao Kristijana Sekulića. U 45. minutu Ninković je pokušao sa 25 metara iz slobodnjaka, Sekulić je odbranio.
U nastavku se igralo uglavnom između dva šesnaesterca, Borac je imao veći posjed, ali u momentima kada je Rudar Prijedor preuzeo inicijativu sudija Dragan Kesić iz Gradiške je duel Marija Sajaka i Fedora Predragovića okarakterisao kao prekršaj za žuti karton, pa je u 70. minutu Rudar Prijedor ostao sa igračem manje. Dva minuta kasnije Kesić je isključio i Aleksandra Demonjića pokazavši mu drugi žuti karton, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među domaćim igračima, klupi, ali i navijačima što se sve moglo čuti u direktnom TV prenosu na Arenisport. Igrao se 80. minut kada je iskusni vezista Borca Nikola Ninković, poslije jednog starta, uhvatio s leđa za vrat mladog Filipa Mikića, nastala je velika gužva, a kada se smirila situacija sudija Kesić je pokazao po žuti karton i Mikiću i Ninkovići?!?!
U 87. minutu kapiten “rudara” sa Sane Nemanja Pekija poslije kornera Filipa Mikića imao je stoprocentnu priliku, ali je zamalo bio neprecizan. Nakon toga i Da Silva je “promiješao” odbranu Borca i šutirao, odbrana Borca je izbacila loptu u korner. Meč je produžen šest minuta, igralo se osam, Borac je napravio opsadu šesnaesterca Prijedorčana koji su uspjeli da odole i izbore, po mnogima, pravične jedanaesterce.
U penal seriji za domaćina su promašili Žoel da Silva u drugoj i Filip Mikić u trećoj seriji (Ćetković oba puta odbranio), dok su neprecizni za Borac bili Jovo Lukić u prvoj (Sekulić odbranio), Fedor Predragović u četvrtoj (preko gola) i kapiten Aleksandar Subić u osmoj seriji (pogodio stativu).

 

Rudar Prijedor – Borac    6:5 (1:1, 1:1)

Gradski stadion u Prijedoru. Gledalaca: 1.000. Sudije: Dragan Кesić (Gradiška). Strijelci: 1:0 Demonjić (13), 1:1 Piščević (43). Strijelci iz penala: Кovačević, Кervos, Pekija, Jovanović, Кojić, Marić za Rudar Prijedor, a Piščević, Кulašin, Ninković, Blagaić, Lazić za Borac. Žuti kartoni: Sajak, Pekija, Demonjić, Mikić, Sekulić (Rudar Prijedor), Cvijanović, Piščević, Ninković (Borac). Crveni kartoni: Mario Sajak u 70. i Aleksandar Demonjić u 72. minutu (obojica Rudar Prijedor).
RUDAR PRIJEDOR: Sekulić, Pekija, Кovačević, Radaković (od 60. Jovanović), D. Bilbija (od 80. Кojić), Demonjić, Da Silva, Кamenčić (od 65. Кervos), Sajak, Marić, D. Marmat (od 78. Mikić).
BORAC: Ćetković, Jurilj (od 66. Кulašin), Cvijanović (od 66. Blagaić), Ninković, Mrkaić (od 66. Lukić), Vojnović, Subić, Lagundžić, Lazić, Popara (od 46. Predragović), Piščević.

Izvor: SportDC