Sve pravoslavne crkve i vjernici danas obilježavaju Veliku srijedu, jedan od najznačajnijih dana u Nedjelji stradanja.

Na Veliku srijedu se spominje izdajstvo Jude Iskariotskog. Tog dana, u spomen žene koja je izlila miro na noge Hristove, u crkvama se vrši jedna od sedam svetih tajni, osvećenje jeleja. Tokom svete tajne jeleosvećenja vjernici se pomazuju osvećenim uljem kao lijekom za tjelesno i duševno zdravlje. Ovo je posljednji, puni, radni dan u nedjelji.

U bogoslužbenim pjesmama se dirlјivo i poučno poredi postupak pokajane bludnice i učenika izdajnika. Služi se Veliko povečerje (kao i u utorak), i nose se crne odežde. Prije Liturgije, sveštenik čita molitvu: “Vladiko mnogomilostivi…”, koja se tokom čitavog Velikog posta čita na kraju Velikog povečerja.

Prilikom čitanja ove molitve, svi prisutni u hramu čine velike poklone do zemlјe.

Ovim se završava sve što je karakteristično za velikoposno bogosluženje i počinju posebna bogosluženja, vezana isklјučivo za stradanja Gospodnja.

Običaji kažu da kod kuće dan treba provesti u miru i u molitvama. Dozvoljeno je da se obavljaju kućni poslovi, ali se savjetuje da se izbjegavaju veselja i da se ništa ne proslavlja. Dan treba da prođe u iščekivanju Vaskrsa. Na Veliku srijedu u narodu se vjerovalo da ne treba da se šije. Tokom Strasne nedjelje, koja je počela prije dva dana, ne treba ni prati veš, prema vjerovanju, piše Telegraf.

Na ovaj praznik nastavlјaju se Veliki četvrtak, Veliki petak, Velika subota i Vaskrs.

Izvor: Srpskainfo