Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je da je priča o južnoj gasovodnoj konekciji, o čemu se danas moglo čuti iz FBiH, samo novo uslovljavanje iz ovog entiteta te dodao da Srpska “nema ništa protiv stavljanja te južne konekcije na dnevni red sjednice Savjeta ministra”.

On je ovo naveo na Twitteru povodom izjave ministra inostranih poslova BiH Elmedina Konakovića koji je rekao da će na “sjednici Savjeta ministara biti ‘Istočna’, ali isto tako i ‘Južna interkonekcija’, i Zakon o VSTS-u i Zakon o spoljnim poslovima.” Konaković je u Mostaru, gdje se održava Privredni sajam, rekao da je sretan što danas mogu pokazati “novo lice bosanskohercegovačke politike, lice kompromisa, projekata, povećanja plata, brige o ljudima i radnicima, a ne onih tema koje umaraju ljude koji iz BiH bježe”. On je rekao i da bi bilo dobro da je Dodik došao na sajam.

Od Dodika mu je sad stigao odgovor.

“Mostarski sajam ima veliki značaj i uvijek sam cijenio trud, kao i lični integritet, koji u ovaj događaj godinama ulaže Dragan Čović (lider HDZ-a). I to ništa nije sporno. Međutim, kada sam vidio da treba da sjedim za stolom s Kristijanom Šmitom, onda nisam htio da kvarim idilu o kojoj Konaković govori i da remetim osjećaj uspjeha u formiranju Vlade Federacije, onako kako je formirana”, izjavio je Dodik.

Dodik kaže da je Konaković govorio da je za dogovor a onda mimo dogovora nameće stav kako će BiH glasati u Savjetu Evrope o takozvanom Kosovu

“Sve drugo izvan tog, uspješna usaglašenost o kojoj je govorio Кonaković, koji kaže da je za dogovor, a onda mimo bilo kakvog dogovora nameće stav kako će BiH glasati u Savjetu Evrope o takozvanom Kosovu, ili kako da se glasa u UN-u bez konsultacija s Predsjedništvom BiH. To nije dogovor, već kršenje dogovora”, naveo je Dodik.

Podsjetio je da priča o gasovodu iz Srbije traje već 15 godina i da je svima poznato da nivo BiH treba da da formalnu saglasnost za dodirnu tačku.

“Konaković pojašnjava da je to voluntarizam Republike Srpske, što nije tačno u pogledu voluntarizma. Svih ovih godina pokušavali smo da se dobije formalna saglasnost za gasovod i dalje ne razumijemo zašto ne može. Po tom pitanju isto je bilo još od Zlatka Lagumdžije pa do danas”, istakao je predsjednik Srpske.

Kaže da je na zadnjem radnom sastanku s predstavnicima “trojke” rečeno da razvojni projekti neće biti zaustavljani. Dodik je naveo da je jedan od razloga zašto nije održana posljednja sjednica Savjeta ministara upravo tačka dnevnog reda o gasovodu.

“Onda se nakon toga dodaju druge tačke dnevnog reda, a ta konekcija izostavi. To nije dogovor i ne može biti.  Sada ide njihova priča o južnoj konekciji, to je samo novo uslovljavanje. Ali, mi nemamo ništa protiv stavljanja te južne konekcije na dnevni red sjednice Savjeta ministra”, rekao je Dodik.

Što se tiče zakona o spoljnim poslovima, Dodik podsjeća da ga BiH nikad nije imala i smatra da o tome treba da se dogovara.

“Konaković spominje i zakon o VSTS, koji je problematičan i on predstavalja jedan od prijedloga Evropske komisije iz 14 prioriteta.  Ali kako to da se iz prioriteta izdvaja samo ono što odgovara Bošnjacima ili ko je taj koji kaže šta je to što je bitnije od drugog iz tih prioriteta? Ono što je danas moglo da se vidi, Кonaković je s HDZ-om postigao dogovor o Izbornom zakonu i to je dobro. Nadam se da će taj dogovor biti održiv. Vidjećemo”, poručio je Dodik na Twitteru.

Izvor: ATV