Mihajlo Božičić, bio je jedini učenik područne škole “Petar Petrović NJegoš” u Krivaji. Njegova želja bila je da ima bar jednog školskog druga sa kojim može da provodi vrijeme na odmoru, da zajedno uče i idu u školu. To mu se nedavno i ostvarilo.

“Napokon sam dobio drugara u školskoj klupi. Srećan sam. Lukas i ja učimo zajedno gradivo i pomažemo jedan drugome šta treba”, rekao je Mihajlo.

Lukas je stigao iz Njemačke. Saznao je priču o Mihajlu, jedinom učeniku u Krivaji, koju je prenijela naša televizija. Poželio je, kaže, da ako se vrati u svoje rodno mjesto, postane njegov drugar i uljepša mu školske dane.

“Htjeli su prvo da me upišu u školu u Omarskoj ili u Busnove. Međutim, odlučio sam da pohađam područnu školu u Krivaji upravo zbog Mihajla. Drago mi je što sam mogao da ispunim njegovu želju i budem njegov školski drug. Ovdje u Krivaji je lijepo, ljepše nego u Njemačkoj”, navodi Lukas Stević.

I učiteljica je s nestrpljenjem čekala Lukasov dolazak. To se dogodilo prije dva mjeseca.

“Jedva smo čekali kad će doći taj dan da Lukas kroči u našu učionicu. Mihajlo već poznaje Lukasa od ranije, jer je on dolazio na ljetni raspust u Krivaju, tako da smo čuli sve najljepše. Upoznali smo se i zanimalo me iz prve ruke da mi Lukas kaže kakav je školski sistem u Njemačkoj”, rekla je Danijela Mikanović, učiteljica u područnoj školi “Petar Petrović NJegoš”. Lukasova majka je za TV Prijedor izjavila da su se porodično iz Njemačke vratili na svoje ognjište, jer tamo im, kako je rekla, duša i srce nisu bili puni. Muž joj je tamo proveo 32 godine, a ona osam.

“Ponosna sam što moj sin Lukas ide u školu koju su pohađali moji roditelji. Mislim da će za mog Lukasa biti bolje ovdje nego tamo. Za djecu je puno zdravije ovdje. Sve je nekako zdravije.

Bitno je da je među svojom djecom i da uči svoje običaje. Kada je Lukas gledao prilog o Mihajlu još je više želio da se vratimo u Republiku Srpsku” navela je Daliborka Stević, Lukasova majka.

Priča o dječaku Mihajlu Božičiću, jedinom đaku područne škole u Krivaji, privukla je pažnju javnosti, a sada je dobila i svoj nastavak. Njegova jedina želja bila je da dobije školskog drugara. Zahvaljujući povratku jedne porodice iz Njemačke, to mu se sada i ostvarilo.

Zahvaljujući Stevićima, Mihajlova želja da dobije druga u razredu postala je stvarnost, a nastava veselija. Poručili su za kraj da će zajedno stvarati uspomene na đačke dane, koje će nesumnjivo pamtiti kao najbezbrižniji dio djetinjstva. A Lukas je otkrio još jedan razlog zašto je odlučio da se vrati iz NJemačke.”Vjerujte mi, vratio sam se ovdje između ostalog i zbog dobrih ćevapa”, kaže Lukas.

Izvor: kozarski