Odlukom Savjeta ministara, napokon su pomjereni sa mrtve tačke projekti izgradnje gasovoda u BiH. Sada im prijeti blokada u Predsjedništvu. Sarajevu je sporan istočni krak kojim bi ruski gas, preko Srbije, snabdijevao BiH. Konsenzus za izgradnju istočne gasne konekcije Denis Bećirović i Željko Komšić uslovljavaju donošenjem Zakona o gasu BiH, čime nastoje da Srpskoj oduzmu nadležnosti u polju energetike. Iz Srpske pozivaju bošnjačke političke aktere da rade u interesu građana, ne samo Srpske već i FBiH.

Dok se u svijetu prepoznaje po specifičnom mirisu, u BiH gas se prepoznaje po zemlji porijekla. Da li stiže iz Srbije ili Hrvatske, političkom Sarajevu je ključno pitanje.

I prije nego što je Savjet ministara podržao početak pregovora BiH sa Srbijom i Hrvatskom o izgradnji gasovoda na novoj istočnoj i južnoj konekciji, Denis Bećirović i Željko Komšić najavili su da će u Predsjedništvu blokirati projekat izgradnje istočnog gasovoda.

Riječ je o kraku kojim bi ruski gas putem gasovoda iz Srbije snabdijevao BiH. Svoju podršku u Predsjedništvu uslovljavaju usvajanjem Zakona o gasu BiH, kojim bi Srpskoj oduzeli nadležnost nad energetikom.

Predsjednika Srpske Milorada Dodika ni nakon 15 godina od izrade projekta ne iznenađuje, kako kaže, nastavak sarajevskih opstrukcija energetskog razvoja Srpske.

– Činjenica da nismo izgradili dvije elektrane, jer nema gasovoda, govori koliko smo izgubili samo u prošloj godini kada je enormno otišla cijena električne enrgije na evropskom tržištu. BiH nama samo pravi štetu. Ta šteta je ne samo u pogledu finansija, nego i u pogledu povjerenja da ovdje može bilo šta da se uradi. Razvojni projekti su nešto što smo dogovarali sa našim “partnerima”. Tada je rečeno je da neće biti zaustavljanja i sad kao nije zaustavljanje, ali jeste uslovljavanje. U čemu je razlika? – upitao je Dodik.

Na udaru sarajevske politike nije samo Republika Sprska, već cijela BiH, jer bi građani bili uskraćeni za mogućnost da biraju jeftiniji energent. Federacija bi mogla ostati bez dodatne energetske stabilnosti iz kraka istočne konekcije koji bi u ovaj entitet trebalo da se odvaja u čvorištu u Doboju.

Premijer Radovan Višković je upitao da li građani imaju pravo da kupe gas istog kvaliteta po povoljnijoj cijeni i da li neko ima nešto protiv toga.

– Republika Srpska nema ništa protiv južnog toka koji treba iz Hrvatske da dođe u BiH, ali ako bi došao gas koji bi bio jeftiniji nego ruski, koji dolazi preko Srbije, svi potrošači u Srpskoj bi kupovali taj gas i valast bi im to omogućila – istakao je Višković.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić pozvao je bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića da osustanu od najavljene blokade odluke Savjeta ministara o verifikovanju istočne i južne gasne konekcije, jer bi to bilo štetno za sve garađane BiH – i u Srpskoj i Fedaraciji BiH.

– Ako Bećirović i Komšić blokiraju odluku, to znači da su oni opredijeljeni za politiku sprečavanja bržeg rasta i razvoja i poboljšanja kvaliteta života građana u Srpskoj i FBiH i pozivam ih da odustanu od toga – rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

Dok dio bošnjačkih političara ne brine zima u Sarajevu koje je i najveći konzument ruskog prirodnog gasa, drugi traže od Komšića i Bećirovića da uslovljavanje projekta istočne interkonekcije objasne građanima BiH.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković izjavio je da će se gasom sa istočne interkonekcije ugrijati ljudi iz Federacije BiH, a da će privrednici iz tog entiteta biti konkurentniji na evropskom tržištu.

– Zašto bismo bili protiv toga? – upitao je Konaković.

Ipak, Sarajevu je od napretka BiH bitnija opstrukcija razvoja Republike Srpske pa bi da nametnu donošenje Zakona o gasu BiH. Time bi prevazišli to što Federacija duže od decenije, umjesto zakonom, gas uređuje uredbom, a Srpskoj bi da oduzmu ustavom datu nadležnost nad energetikom.

– Nadležnost za oblast energetike je isključivo u entitetima. Ne postoji u Ustavu BiH definisana nijedna šira nadležnost za oblast energetike koja je dodijeljena institucijama BiH – dodao je ministar Đokić.

Komentarišući odluke Savjeta ministara, predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio je da Nacrt zakona o spoljnim poslovima BiH neće biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH. Dodaje i da neće proći ni sporazum koji predviđa slobodno kretanje na zapadnom Balkanu.

Autor: RTRS